10 Οκτ 2012

Ξένα ΜΜΕ: Συμβολική η σημασία της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα


Για συμβολικό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ, που κάλυψαν εκτενώς, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
«Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μία χειρονομία. Ο δρόμος για την ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι μακρύς...


 και δύσκολος» γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ στο BBC υπό τον τίτλο «Το ελληνικό στοίχημα της Ανγκελα Μέρκελ». Στο ρεπορτάζ περιγράφει την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που έχει συρρικνωθεί κατά 23% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ νέες περικοπές είναι καθ' οδόν. «Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, και δεν θα κριθεί βέβαια από μια επίσκεψη στην Αθήνα», καταλήγει.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου έχει τεράστια συμβολική σημασία... Ο μέσος Ελληνας θεωρεί, ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει προσωπική ευθύνη για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, λόγω της αρχικής αδιαλλαξίας της Γερμανίας και της εμμονής στη σκληρή λιτότητα», γράφει η γαλλική Le Monde.

«Η εικόνα της Γερμανίας δοκιμάζεται στην Ελλάδα, εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής της. Ως η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία έχει φτάσει στο απόγειο της μεταπολεμικής ισχύος της τα τελευταία τρία χρόνια, παίζοντας τον ρόλο εκείνου που πληρώνει για τις κρίσεις χρέους των άλλων. Η Γερμανία απαιτεί σκληρές περικοπές σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, και η Μέρκελ έχει γίνει σύμβολο της λιτότητας στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό ώστε χρειάστηκαν 7.000 αστυνομικοί για να συγκρατήσουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν την Γερμανία υπεύθυνη για τον οικονομικό εφιάλτη της χώρας τους», γράφει η Washington Post.

«Τα γερμανικά ΜΜΕ παρομοίασαν την Αθήνα με «εμπόλεμη ζώνη», παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Μέρκελ περιέγραψε τις συνομιλίες σαν μια «φυσιολογική επίσκεψη» σε μια χώρα της ΕΕ. Ολοι ξέρουν, ότι το στοίχημα είναι μεγάλο. Για τους γνώστες του δράματος του χρέους που έχει συγκλονίσει την ευρωζώνη από τότε που εξερράγη κάτω από την Ακρόπολη στα τέλη του 2009, η επίσκεψη είναι κρίσιμη και για την καγκελάριο, η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόθυμη να μαλακώσει την εικόνα της καθ' οδόν προς τις κάλπες, η Μέρκελ έκανε επίθεση γοητείας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός», γράφει το ρεπορτάζ του Guardian.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα από τότε που ξέσπασε η ευρω-κρίση εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, και σαφών προειδοποιήσεων από το κόμμα της να μην δοθούν «δώρα» στην Αθήνα, δηλαδή άλλα χρήματα», γράφει ο Τόνι Πάτερσον του Independent.
 

«Επισήμως, επρόκειτο για επίσκεψη σε ανταπόδοση εκείνης του Αντώνη Σαμαρά, τον Αύγουστο, στο Βερολίνο. Αλλά όλα τα γερμανικά ΜΜΕ την απέδωσαν στην συνέντευξη που έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση στην Ελλάδα με το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η οποία, με την πτώση της, άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο του Χίτλερ», γράφει η γαλλική Le Figaro.

«Από την Αθήνα η Μέρκελ έδειξε μια ανανεωμένη αφοσίωση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μετά από χρόνια σκληρών λόγων και αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις εντός της ΕΕ», εκτιμούν οι New York Times

«Οι Ελληνες ήλπιζαν να ακούσουν την Μέρκελ να εκφράζει αλληλεγγύη προς την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αλλά αν η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί είτε περισσότερη βοήθεια ή άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους - πιθανώς και τα δύο. Αλλά το 2013 είναι έτος εκλογών, και τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της, για να μην μιλήσουμε για μεγάλο μέρος των Γερμανών ψηφοφόρων, θα προτιμούσαν να δουν την Μέρκελ να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της Σιδηράς Καγκελαρίου, επαναλαμβάνοντας τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Οι Γερμανοί απλώς δεν θέλουν να στείλουν άλλα λεφτά στην Αθήνα», γράφει το Spiegel.


ΠΗΓΗ: tovima.gr