5 Οκτ 2012

ΠΑΣΟΚ: Σε ένα πακέτο η επιμήκυνση, το «κούρεμα» και τα μέτρα


Την απόφασή του να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους και όχι να περιοριστεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα, περιέγραψε χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άρχισε την ομιλία του χωρίς...
 
 κάμερες τηλεοπτικών καναλιών και με προφανή στόχο να αλλάξει η «ατζέντα» και να επαναφέρει τη συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει για την ψήφιση του «καυτού» νομοσχεδίου. «Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής. Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και επώδυνα και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε κι άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση ή υστέρηση εσόδων», ήταν η φράση-κλειδί του κ. Βενιζέλου εν όψει της σύνταξης της συμφωνίας με τους δανειστές μας.

Η «καθαρή θέση» κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εξηγεί, ότι «τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή» εάν δεν συμπεριλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη συμφωνία εκτός από τα μέτρα: η πραγματική διετής παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (ώστε τα μέτρα να απλωθούν στην τετραετία και να είναι ηπιότερα), η τήρηση των ελάχιστων ορίων για τους ανάπηρους, τις συντάξεις του ΟΓΑ, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, την πραγματικά δίκαιη και όχι ισοπεδωτική φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις αποζημιώσεις, η δίκαιη κατανομή του βάρους, η ρήτρα αντικατάστασης που να λειτουργεί όμως θετικά (ως ανακούφιση και όχι αρνητικά ως απειλή για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες), η διασφάλιση ότι ανοίγει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, η διαμόρφωση του κοινωνικού-αναπτυξιακού πακέτου ως αντίβαρο στο πακέτο μέτρων.

«Αυτήν την αλλαγή στρατηγικής δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Θα διαφωνήσω, και θα διαφωνήσω και μέσα στο Κοινοβούλιο», ήταν η πρώτη αντίδραση που άκουσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναρωτήθηκε με νόημα: «Στον πρόεδρο οι ξένοι ηγέτες και συνομιλητές του στην Ευρώπη του λένε βάλτε διάφορα θέματα τώρα και να μην ψηφίσετε τα μέτρα; Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά αλλαγή στρατηγικής και αναρωτιέμαι τι άλλαξε από χθες».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε στη δευτερολογία του, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στρατηγικής κι ότι λέει, αυτά που έχει ήδη πει.

Εντούτοις αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, αν δεν υιοθετηθεί η «λογική» του προέδρου του κόμματος (όπως οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παραστατίδης, Κασσής, Μπόλαρης, Κρεμαστινός κ.ά.).

Σημασία έχει, ότι ενώ αρχικά το κλίμα ήταν βαρύ, κατέληξε συναινετικό και προσεκτικό, με βουλευτές να τροφοδοτούν με τις τοποθετήσεις τους τα περί επιθέσεων αποσταθεροποίησης του ΠΑΣΟΚ και της χώρας, που υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος.

Σφοδρή επίθεση, χωρίς να τον κατονομάζει, έκανε ο Ευ. Βενιζέλος στον Γ. Ραγκούση για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. 
«Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί, σε μια στιγμή που η παράταξη έχει ανάγκη συσπείρωσης, κάποιοι, που ήταν εδώ και καιρό εκτός παράταξης, βιάστηκαν να χαρούν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κάποιοι με τεράστια πολιτική ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης περιόδου του 2009-10. Είναι προκλητικό πραγματικά, να "ζητούν τα ρέστα" και να διεκδικούν εκπροσώπηση του δήθεν νέου και άφθαρτου, αυτοί που μετείχαν στον πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος παρόντος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όμως δεν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr