30 Οκτ 2012

Τέλος διαπραγμάτευσης, αρχή κυβερνητικής κρίσης


Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων και τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκαλώντας αντιδράσεις από τη ΔΗΜΑΡ που δηλώνει «αιφνιδιασμένη» και εμμένει στη θέση της για καταψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά...


Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εισηγήθηκε την ψήφιση των μέτρων καλώντας τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη θέση. Ωστόσο, χαρακτήρισε «ατυχή και εσπευσμένη» την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.
 

Σημειώνεται, πως ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε, πως «όλα τα μέτρα θα πάνε μαζί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα» καθώς «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα». 

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή».

«Εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση», τονίζει και προσθέτει, ότι «πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθεί να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία».

«Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη»,αναφέρει.

«Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά», καταλήγει στη δήλωσή του στέλνοντας μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους», τονίζει στην ανακοίνωσή της επισημαίνοντας πως «εμμένει στις θέσεις της», που είναι η καταψήφιση του πακέτου των μέτρων , αν σε αυτό περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εισηγήθηκε την ψήφιση των μέτρων και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ατυχής και εσπευσμένη.

«Η εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου: "η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί" και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα, που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά. Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την  ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς, ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας», ανέφερε και πρόσθεσε, πως είναι προφανές ότι

«πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».

 

«Η διαπραγμάτευση, στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός, δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «αυτό το οποίο ολοκληρώνεται, είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού».

Σχετικά με το δίλημμα μέτρα ή έξοδος από το ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, ότι
«Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Χάος είναι το μνημόνιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται  στα τρία κόμματα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

 

«Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης και καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρα, ότι επανέλαβε «μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή».


«Εκβιαστικό και τρομοκρατικό»
χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απαντήσει «περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης».

Όπως αναφέρει ο πανεργατικός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία «της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».