1 Οκτ 2012

Στους δρόμους Ισπανοί και Πορτογάλοι


Ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν και χθές στο κάλεσμα του κινήματος των "Αγανακτισμένων" και συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο της Βουλής στη Μαδρίτη, καταγγέλοντας τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.


"Παραιτηθείτε" και "Δημοκρατία" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως "Αυτοί δεν μας εκπροσωπούν".

Το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

"Έρχομαι σε όλες τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων από τις 7 Απριλίου 2011", δήλωσε μια 40χρονη, η Νουρία Καμάτσο, πρώην υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, άνεργη εδώ και τρεις μήνες. 

"Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή, πριν από μερικούς μήνες, δεν βλέπουμε παρά μόνο περικοπές, στην υγεία, στην εκπαίδευση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα δίδακτρα του γιου της, ο οποίος σπουδάζει φιλοσοφία, διπλασιάστηκαν φέτος, από τα 600-700 ευρώ στα 1400. 
"Οι γονείς μου, που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα φάρμακά τους. Πρέπει να κατεβαίνουμε στους δρόμους κάθε μέρα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πίσω", τόνισε.

Την ώρα που η ανεργία στη χώρα αυξάνεται διαρκώς - βρίσκεται στο 24,63% του ενεργού πληθυσμού - εντείνεται και η κοινωνική οργή για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως για την αύξηση του ΦΠΑ, που πλήττει ευθέως την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών.

Πορτογαλία

Τα μέτρα λιτότητας, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, έβγαλαν και πάλι στους δρόμους χιλιάδες Πορτογάλους χθές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Λισαβόνας, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP και ήταν η τρίτη που γίνεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

"Η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει πλήρως τη φερεγγυότητά της, δεν μπορεί να συνεχίσει", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGTP Αρμένιο Κάρλος.

Μετά τις προηγούμενες διαδηλώσεις ο Κοέλιου απέσυρε κάποια από τα μέτρα που είχαν προκαλέσει την οργή των Πορτογάλων και πρότεινε άλλα στη θέση τους.

Η Πορτογαλία, γενικά, επαινείται, επειδή έθεσε υπό έλεγχο τα οικονομικά της, αφότου ζήτησε και έλαβε βοήθεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011. Όμως τον Αύγουστο ανακοίνωσε, ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2012, επειδή τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα λόγω της ύφεσης. Τα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα δείχνουν, ότι το έλλειμμα θα φτάσει φέτος το 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι κατά 1,8% υψηλότερο από το επίπεδο που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ