Η Αγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, εγείροντας νέες εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού της συνασπισμού, αρκετά μέλη του οποίου αντιτίθενται σθεναρά στην προοπτική...
να δοθούν στη χώρα μας περισσότερες διευκολύνσεις, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις δύο γερμανών βουλευτών.
Η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ είναι διχασμένη ανάμεσα στο να δείξει κάποια επιείκεια προς την Ελλάδα καθώς η χώρα αγωνίζεται να πετύχει τους όρους της διάσωσης από τη μία και στο να επιμείνει, από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιτύχει πλήρως τους στόχους, αναφέρουν στο Bloomberg σε δύο ξεχωριστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις οι βουλευτές Klaus Peter Willsch και Frank Schaeffle.
Αμφότεροι είχαν καταψηφίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο τις προτάσεις της Mέρκελ.
«Oι ευαισθησίες ανάμεσα στους 27 βουλευτές του συνασπισμού που ψήφισαν 'όχι' την προηγούμενη φορά είναι γνωστές στην κυρία Μέρκελ, oπότε η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα», αναφέρει ο Willsch, βουλευτής του CDU.
«Ομως την ίδια στιγμή κάποιοι αναλαμβάνουν την αποστολή να δοκιμάσουν ποιές αντιδράσεις θα προκαλούσε πιθανή εγκατάλειψη αυτής της σκληρής γραμμής», σχολιάζει ο ίδιος.
Αν και είναι νωρίς να αποκλειστεί ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα (του τι θα συμβεί) εάν αποτύχει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος, η Μέρκελ πιθανότατα θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τον Σαμαρά, που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να διασώσουν τα προσχήματα, υποστηρίζει ο Schaeffler, βουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη. Το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι οι όροι διάσωσης είναι ευέλικτοι, σημειώνει.
«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, στην οποία δόθηκε ένα πακέτο deluxe, αντί για ένα πλήρες πρόγραμμα. Και από τη στιγμή όπου η Ισπανία θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, το πρόγραμμα θα γίνει ηπιότερο έναντι των προηγούμενων», πυροδοτώντας πιθανώς αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Δεύτερο κούρεμα η λύση;
Παρότι ούτε ο Willsch ούτε ο Schaeffler μιλούν για συγκεκριμένες προτάσεις ως εξεταζόμενες από την καγκελαρία, το Bloomberg σχολιάζει εμμέσως ότι αυτές θα έχουν να κάνουν με ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας στον Norbert Barthle, εισηγητή επί του προϋπολογισμού του CDU, ο οποίος στις 25 Ιουλίου είχε πει ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί μία δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους για να μείνει στη ζώνη του ευρώ.