Με τη στήριξη των ΗΠΑ η Ελλάδα ακροβατεί υπό την πίεση του ΔΝΤ για «τελική λύση» του ελληνικού προβλήματος, της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και την επιμονή ευρωπαϊκών δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ...
To ΔΝΤ πιέζει για «κούρεμα» του χρέους, ώστε να υποχωρήσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020 και να καταστεί - επιτέλους - βιώσιμο.
Το ερώτημα είναι, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά, κι αυτή τη φορά τη ζημιά θα πρέπει να υποστούν η ΕΚΤ ή τα κράτη-μέλη, κάτι το οποίο όχι μόνο δύσκολα θα γίνει από αυτά, δεκτό αλλά θα δώσει την αφορμή που ζητούν κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ. Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από την επανάκαμψη του σεναρίου «θυσίας» της Ελλάδας, για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις σε ένα πολύ ακριβότερο σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όμως, όπως διαπιστώνει το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία, όπως έχουν τονίσει τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο διοικητής της FED, Μπεν Μπερνάνκι, απειλεί τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Την αμερικανική στάση διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ταχείας υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενδεικτικές του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον είναι οι πρόσφατες επισκέψεις στην Αθήνα της υφυπουργού Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ, των βοηθών υπουργών Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς, και Εξωτερικών, Φιλ Γκόρντον, όπως και ομάδας γερουσιαστών, οι οποίοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας συνοδευόμενοι από τον βοηθό υφ. Οικονομικών, Κρίστοφερ Σμαρτ.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου, στην «Καθημερινή», «οι Αμερικανοί επιμένουν, ότι η ΕΚΤ πρέπει να παίζει πιο ενεργό ρόλο, ώστε να αμβλύνονται οι επιπτώσεις της ύφεσης που έχει αρνητικά αποτελέσματα στις αμερικανικές εξαγωγές, υποστηρίζουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τους απέναντι στην Ευρώπη και επειδή αντιλαμβάνονται, ότι αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι μπορεί να ”εγκαταλείψουν” την Ελλάδα στη τύχη της, της ζητούν να σεβαστεί τους όρους του Μνημονίου».
Οι Αμερικανοί νομοθέτες-μέλη επιτροπών που χειρίζονται θέματα οικονομίας και προϋπολογισμού και πραγματοποιούν περιοδεία σε Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία - ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, και την ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, για τις δυσκολίες που δημιουργεί η ύφεση, αλλά υπογράμμισαν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και σημείωσαν, ότι μια ή δύο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις έως τις αρχές του επόμενου έτους θα αντιστρέψουν το κλίμα έναντι της τρόικας και των αγορών.
Τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στο ΔΝΤ, διεμήνυσαν ότι θα υποστηρίξουν την ανάγκη να υπάρξει επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισήμαναν ακόμη τη χρησιμότητα μιας συνολικής προβολής των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, για τον οποίο η εκτίμηση που επικρατεί πλέον στην Ουάσιγκτον είναι θετική, καθώς με τη μέχρι τώρα στάση του αποδεικνύει, ότι, όταν στις 30 Μαΐου διαβεβαίωνε την υφυπουργό Οικονομικών Μπρέιναρντ, ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί μοναδική επιλογή του και θα κάνει τα πάντα για να τη διασφαλίσει, το εννοούσε.