Σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης από τον Ιούνιο παρατηρούν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Παράλληλα οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα...
προβλέπουν πως η Ισπανία θα ζητήσει «πακέτο διάσωσης» από την ΕΕ μέσε σε μερικούς μήνες, ενώ μειωμένη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.
Οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την οικονομική προοπτική της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας το 2013, επισημαίνοντας ότι οι τρεις χώρες θα αποτύχουν να εκπληρώσουν τους συμφωνημένους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχους για τα ελλείμματά τους.
Αντίθετα για την Ιρλανδία οι προβλέψεις είναι θετικές με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι οδεύει προς επιστροφή σε μια μέτρια ανάπτυξη. Ειδικότερα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη με 0,3% φέτος και 1,5% το 2013. Επίσης, αναμένεται να επιτύχει το στόχο της για το έλλειμμα, φθάνοντας στο 8,3% του ΑΕΠ. με το στόχο να είναι 8,6%.
Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με την ανεργία να εκτιμάται πως θα αυξηθεί κι άλλο και το κόστος δανεισμού να παραμένει υψηλό ή ακόμα και να αυξάνεται.
Η πιθανότητα προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης πριν από τα τέλη του 2012 εκτιμάται στο 68%, ενώ αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,6% φέτος και 1,1%, από 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.
Η ανεργία, που ανήλθε στο 24,6% το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, αναμένεται, πάντα κατά τους αναλυτές, να ανέλθει στα τέλη της χρονιάς στο 25%, ενώ για το 2013 οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν να φτάσει το 25,6%.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται επίσης ότι δεν θα εκπληρώσει τους στόχους της σε ό,τι αφορά το έλλειμμά της, ακόμα και με δεδομένο ότι το Eurogroup συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να δώσει στην Μαδρίτη μια επιπλέον χρονιά, ως το 2014, για να το μειώσει.
Αν και φέτος οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα πλησιάσει το να μειώσει το έλλειμμά της στο ποσοστό-στόχο, στο 6,3%, το έλλειμμα το 2013 θα είναι 5%, πάνω από το ποσοστό-στόχο του 4,5%.
Σχετικά με την Ελλάδα, οι 45 από τους 64 οικονομολόγους συμφώνησαν ότι η θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες (από 35 στους 64 τον Ιούνιο), αν και ένας οικονομολόγος της Merrill Lynch εκτίμησε ότι υπάρχει πάντα πιθανότητα «μιας ανεξέλεγκτης εξόδου εάν διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση».
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6% φέτος και 2% το 2013 (από 5,8% και 1,3% αντίστοιχα τον Ιούνιο). Παράλληλα εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί από 9,3% πέρυσι σε 8% φέτος (το ποσοστό-στόχος είναι 7,3%) και 6,8% το 2013. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα απέχει πολύ από το να μειώσει το έλλειμμα σε κάτω από 3% ως τα τέλη του 2014.
Η Πορτογαλία επίσης αντιμετωπίζει χειρότερη οικονομική προοπτική. Αφού συρρικνωθεί 3% φέτος, η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί 1% το 2013 (από 0,6% που αναμενόταν τον Ιούλιο). Παράλληλα εκτιμάται ότι θα αποτύχει να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2013, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,7%.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr