13 Ιουλ 2012

Στον ΤΕΛΙΚΟ με νίκη θρίαμβο


Και το καλοκαίρι του 2012 ανήκει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπως και πολλά καλοκαίρια από το 2004 και μετά. 
Η Εθνική ομάδα των Νέων έχει κάνει την Ευρώπη να παραμιλά με τις επιδόσεις της.
Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» η ομάδα του Κώστα Τσάνα κέρδισε...

στον ημιτελικό του Euro U-19 την Αγγλία με 2-1 στην παράταση και την Κυριακή (9.30 μ.μ.) θα διεκδικήσει το τρόπαιο ξανά (όπως πριν από πέντε χρόνια) από την Ισπανία.

Οι Ελληνες διεθνείς απέδειξαν την αξία τους και έστειλαν μήνυμα παντού, κυρίως στους συνομήλικούς τους, τους οποίους μαστίζει η ανεργία, πως κάνουμε θαύματα όταν λειτουργούμε ομαδικά. Οπως και πριν από μερικές εβδομάδες η Εθνική ομάδα των Ανδρών έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Παραδοσιακά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Νέων φέρνει επιτυχίες, καθώς συμμετέχει για 5η φορά σε τελική φάση, ενώ το 2007 έφτασε μέχρι τον τελικό, έχασε από την Ισπανία, αλλά κέρδισε, με τον Νίνη, τον τίτλο του πολυτιμότερου παίχτη.

Η επόμενη γενιά απ' εκείνη έβγαλε χθες τη μαγκιά της στο γήπεδο «Λιλεκούλα» του Ταλίν και αφού άλλαξε τα... φώτα των «λιονταριών», υποχρέωσε τους οικοδεσπότες να αλλάξουν φώτα στα αποδυτήρια, διότι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών οι θριαμβευτές έσπασαν τις λάμπες!

Κορυφαίος της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Σωκράτης Διούδης. Κλήθηκε εσπευσμένα να πάρει θέση κάτω από τα γκολπόστ στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου, όταν εντελώς άδικα ο Δανός διαιτητής Κεν Χάνσεν απέβαλε τον Καπίνο ανακαλύπτοντας πέναλτι στην πεντακάθαρη επέμβαση που έκανε πάνω στον Αφόμπε.
Ο 19χρονος τερματοφύλακας του Αρη, αν και κρύος απέναντι στον Χαλ, απέκρουσε την εκτέλεση του Αγγλου από τα έντεκα μέτρα.

«Στη φάση του πέναλτι απλώς προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να κάνω ό,τι μπορώ για την ομάδα μου. Στο ημίχρονο είπαμε, ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα. Δεν σταματήσαμε να κυνηγάμε τη νίκη ούτε για ένα λεπτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά», δήλωσε ο Διούδης, ο οποίος και στην υπόλοιπη διάρκεια του ματς ήταν εκπληκτικός.

Ο πρώην συμπαίχτης του στον Αρη και νυν της ΑΕΚ Μαυρουδής Μπουγαΐδης, που «έγραψε» το 1-0 (38΄), τόνισε: «Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Αυτό το ματς ήταν η υπέρβαση του τουρνουά».

Στην επανάληψη οι Αγγλοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και στο 56΄ ισοφάρισαν
με κεφαλιά του Αφόμπε και πήραν τα ηνία του αγώνα. Ομως υπολόγιζαν χωρίς τον Διούδη, που πραγματοποίησε εξαιρετικές επεμβάσεις στις ευκαιρίες των Μπεραΐνο (70΄), Μπάρκλεϊ (80΄) και Ρέντμοντ (82΄).

Το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο και οδηγήθηκε στην παράταση. Και στον ελληνικό θρίαμβο, χάρη στη λόμπα του Λυκογιάννη στο 108΄ που νίκησε τον Τζόνστον και έστειλε την Ελλάδα στον τελικό.


«Ηταν μια πανάξια πρόκριση γιατί παίξαμε με δέκα παίχτες για μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Υπήρχε θέληση, πάθος, ψυχή και οι παίχτες έβαλαν την ομάδα πάνω και από τον εαυτό τους και έδωσαν ό,τι είχαν. Νιώθω καταπληκτικά», δήλωσε ο Κώστας Τσάνας. .

ΑΓΓΛΙΑ:
Τζόνστον, Ντίερ (57΄ Γκάρμπουτ), Ρόμπινσον, Κιν, Θορπ, Μπάρκλεϊ, Κάλομπαχ, Μπεραΐνο (76΄ Ρέντμοντ), Χαλ, Αφόμπε, Λούντστραμ (91΄ Θορν).

ΕΛΛΑΔΑ: Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Κουρμπέλης, Μπάλλας, Φουρλάνος (71΄ Μπουχαλάκης), Γιαννιώτας, Διαμαντάκος (45΄+ Διούδης), Κατίδης (104΄ Μπακασέτας), Λυκογιάννης.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr