Να «καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια» και «να αφήσουν την άνεσή τους» ψάχνοντας εργασία στο εξωτερικό συνέστησε στους νέους ανέργους ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρου Πάσους Κουέλιο, σύμφωνα με την...
Financial Times.
Η κρίση χρέους, η οικονομική ύφεση και το πρόγραμμα λιτότητας έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την ανεργία στην Πορτογαλία. Η ανεργία στους νέους κάτω των 24 ετών έφθασε στο 36,6% φέτος την άνοιξη, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας (15,2%). Σύμφωνα με την Eurostat το 2000 η ανεργία των νέων ήταν μόλις 9,6%.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Correio da Manha, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κάλεσε τους δασκάλους που δεν βρίσκουν δουλειά στη χώρα, να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό σε χώρες όπως στη Βραζιλία, ενώ σημείωσε, πως η Ανγκόλα μπορεί να απορροφήσει εργαζόμενους από την Πορτογαλία σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα theportugalnews.com, ο Πέδρου Πάσους Κουέλιο νωρίτερα είχε δηλώσει, πως θα υπάρξουν αρκετοί εκπαιδευτικοί τα επόμενα χρόνια που θα πρέπει ή να εργαστούν σε άλλο τομέα ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, στη δεκαετία που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στο ευρώ, το 1999, η μετανάστευση Πορτογάλων, ένα φαινόμενο σχεδόν 200 χρόνων, σταμάτησε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Πορτογαλία δεχόταν μετανάστες.
Όμως το 2011 περίπου 120.000 με 150.000 εγκατέλειψαν την Πορτογαλία ανεβάζοντας και πάλι τα επίπεδα της μετανάστευσης σε αυτά του 1960 και του 1970, τότε που μεγάλα μεταναστευτικά κύματα έφευγαν για τη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική.
Η μεγάλη διαφορά με εκείνη την περίοδο είναι, πως τότε οι μετανάστες ήταν κυρίως ανειδίκευτοι, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times, σε αντίθεση με σήμερα που μεταναστεύουν κυρίως απόφοιτοι πανεπιστημίων.