3 Ιουλ 2012

Βερολίνο: Στόχοι και χρόνοι του Μνημονίου «δεν αλλάζουν»


Όλα βρίσκονται στο χέρι της Ελλάδας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, τονίζοντας παράλληλα, ότι οι στόχοι, οι χρόνοι και τα μέσα του ελληνικού προγράμματος παραμένουν...
αμετάβλητα. 
Μάλιστα, κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και επισήμανε ότι «το ζήτημα είναι τι μπορεί και τι κάνει η Ελλάδα και λιγότερο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση».
    
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικώς με τις δηλώσεις του μέλους του Διοικητηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν περί δυνατότητας αλλαγής μεμονωμένων μέτρων, χωρίς να αλλάζουν ωστόσο οι στόχοι του προγράμματος, ο κ. Κότχαους τόνισε, ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και πρέπει να εφαρμοστεί».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μπορεί μια νέα κυβέρνηση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να πει ότι θέλει να εφαρμόσει λιτότητα, αλλά αντί του μέτρου Α προτιμά το μέτρο Β, με το αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο.

«Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να πει, ότι αντί του φόρου Χ, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός, θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί ο φόρος Ψ, με το αποτέλεσμα ίδιο, αυτό έχει ήδη συζητηθεί κατά το παρελθόν, αλλά πάντα υπό την σαφή επικεφαλίδα. Για τους στόχους, το περιεχόμενο και τα ορόσημα, πού, πότε πώς και τι πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης, δεν αλλάζει τίποτα».

Ο Μάρτιν Κότχαους διευκρίνισε πάντως, ότι πρώτα η τρόικα θα διαβουλευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε, ότι «είναι καλή πρακτική να μιλούμε πάντα με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά είναι καλή πρακτική επίσης, κάθε νέα κυβέρνηση να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και όσα έχουν υποσχεθεί».

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus, που ήθελε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη. Παρέπεμψε στην σχετική διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες» και εξέφρασε την απορία του:

«Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και την οικονομική εξυγίανσή της. Κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα τρέχει και λειτουργεί ώστε η οικονομία να σταθεροποιηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική», τόνισε και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλει το Βερολίνο. «Προσφερθήκαμε να στείλουμε υπαλλήλους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Στέλεχος Deutsche Bank: Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό


Στο μεταξύ, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Ομίλου της Deutsche Bank Ζιλ Μεκ, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ανέφερε, πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμένει υψηλό ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ίδιος εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα, για να πείσει τους φορολογούμενους της βόρειας Ευρώπης να δανείζουν τα λεφτά τους, θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr