12 Ιουν 2012

Η Κύπρος με το ένα πόδι στον μηχανισμό


Η Κύπρος έχει χτυπήσει την πόρτα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και πηγές στη Λευκωσία δεν αποκλείουν οι εξελίξεις να είναι ταχύτατες. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλούν ήδη ανοικτά για το ενδεχόμενο...
αυτό σε μια προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης. 

Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί, να εκμεταλλευθεί την «ευφορία» που δημιούργησε το ισπανικό παράδειγμα και προσπαθεί να εξασφαλίσει τα χρήματα από τον μηχανισμό, χωρίς η βοήθεια να συνοδεύεται από Μνημόνια.
 

Δύο γεγονότα φαίνεται ότι επιταχύνουν τις εξελίξεις: οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή και η αβεβαιότητα ως προς την επόμενη ημέρα και η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πηγές - οι οποίες δεν αποκλείουν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στον μηχανισμό να έχει κλείσει έως και την Παρασκευή - θα ήταν τουλάχιστον «άκομψο» μια προεδρεύουσα χώρα να εντάσσεται στον μηχανισμό κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων της.
Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος ενημέρωσε χθες την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε την προσφυγή στον μηχανισμό. Αντιθέτως, επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν είναι κακό, ούτε ντροπή», παρομοιάζοντας τον μηχανισμό με τα... Συνεργατικά Ιδρύματα της Κύπρου.
Υποστήρίξε, μάλιστα, ότι ένα πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.


 Η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη έως το τέλος Ιουνίου 1,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά οι δηλώσεις του κ. Σιαρλή αφήνουν ανοικτό το παράθυρο για πιθανά προβλήματα σε άλλες τράπεζες και σίγουρα θέτουν, έστω και ασαφώς, το θέμα της αναχρηματοδότησης του κυπριακού χρέους το 2013 και εκείνο της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. 
Ενα δάνειο ύψους 2,5 δισ. που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τη Ρωσία καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους έως το τέλος του 2012. Ενα νέο δάνειο από την Κίνα αυτή τη φορά - για την εξασφάλιση του οποίου η κυβέρνηση έκανε και κάνει έντονες προσπάθειες - φαίνεται ότι τουλάχιστον καθυστερεί.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση - η οποία επικρίθηκε για απροθυμία λήψης μέτρων - ετοιμάζει ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα κινείται προς τέσσερις κατευθύνσεις: μείωση των κρατικών δαπανών, στόχευση των κοινωνικών παροχών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και νέες φορολογίες.