18 Ιουν 2012

Μέρκελ: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει και θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της»


Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, υπογράμμισε...
σήμερα από το Λος Κάμπος του Μεξικού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

Οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται λίγες ώρες μετά από εκείνες του Γκ. Βεστερβέλε, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας εμφανίζεται διχασμένος όσον αφορά στην προοπτική παραχώρησης ελαφρύνσεων στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρουν οι FTD. Μάλιστα, η εφημερίδα σχολιάζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος «έβαλε στη θέση του»  τον υπουργό της.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει και θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε η Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να μεταβεί η Τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.

Αποκλειστικές πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland, αναφέρουν, πως στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική παραχώρησης ελαφρύνσεων στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, η καγκελάριος Μέρκελ «έβαλε στη θέση του» σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, στέλεχος του ελάσσονος εταίρου της, FDP, ο οποίος είχε, ήδη, χθες το βράδυ δηλώσει, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι την ουσία του προγράμματος για την Ελλάδα. Παραπέμπει δε στη σημερινή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, ότι «δεν είναι καιρός για τυχόν εκπτώσεις» και προσθέτει, ότι ισχύει ό,τι συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τους FTD η κατάσταση αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ακόμη και εντός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. 

«Από τη μια πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά από την άλλη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή πορεία της κ. Μέρκελ», επισημαίνεται.