30 Ιουν 2012

Σήμερα θα ζήσουμε ένα δευτερόλεπτο... παραπάνω


Ενα δευτερόλεπτο παραπάνω θα ζήσουμε σήμερα, καθώς το τελευταίο λεπτό της σημερινής ημέρας θα διαρκέσει 61 δευτερόλεπτα.
Ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα...

για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο.

Πρόκειται φυσικά για ανθρώπινη παρέμβαση, που γίνεται προκειμένου οι επιστήμονες να συγχρονίσουν το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της.

Θεωρητικά, ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο. Ταυτόχρονα, όμως, η Γη δέχεται συνεχείς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ηλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με αποτέλεσμα η ταχύτητα περιστροφής της να μη μένει σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα - αρκετά όμως για να δημιουργείται πρόβλημα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση ανάμεσα στον φυσικό (ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο (ΤΑΙ), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Είναι τόσο ακριβή, που χάνουν μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατομμύρια χρόνια.

Οποτε λοιπόν παρατηρείται απόκλιση, προστίθεται το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, διαδικασία που ξεκίνησε το 1972, οπότε και προστέθηκαν δύο δευτερόλεπτα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί 23 δευτερόλεπτα, τα πιο πρόσφατα, το 2008, το 2005 και το 1998. Προστίθενται πάντα στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου ή της 31ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με την πρακτική, εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε υπολογιστικά συστήματα ή δορυφόρους. Εξάλλου, κάθε φορά που μπαίνει σφήνα το έξτρα δευτερόλεπτο, οι υπολογιστές συγχρονίζονται χειρωνακτικά, διαδικασία που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο.

to ethnos.gr