29 Ιουν 2012

Αυτονόητο ή αδιανόητο;


 Του Θ. Τσιάνου 
πρ. Δ.Σ. ΑΟΣ Νεμέας
Το συνεταιριστικό κίνημα, όπως και η χώρα στο σύνολο της, περνάει κρίση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς λειτουργούσαν σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο διαχείρισης, και το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης...
ήταν κάτι προβλέψιμο και αναμενόμενο για εμάς.
Στον ΑΟΣ Νεμέας πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα προκύπτουν μόνο μέσα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Γι’ αυτό το λόγο η εξυγίανση και η αναβάθμιση του συνεταιρισμού κινήθηκε γύρω από δυο άξονες.

Πρώτον, στοχεύσαμε στη βελτίωση της ολικής ποιότητας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράγωγη της πρώτης ύλης, στην μεταποίηση και στην προώθηση των προϊόντων. Αυτή η πρακτική έρχεται σε αντίθεση με το σύνηθες μοντέλο της παραγωγής προϊόντων χαμηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας, που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να μας κάνει ανταγωνιστικούς απέναντι σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, κλπ. Βεβαία, στην ουσία κανένας δεν πίστεψε στο μοντέλο αυτό, απλά όλοι προσαρμόστηκαν στα συμφέροντα των λίγων χονδρεμπόρων που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την κακή εικόνα του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
Η στρατηγική κατεύθυνση της μαζικής και χαμηλού κόστους παράγωγης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη και καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις προαναφερθείσες χώρες.
Τον Δεύτερο άξονα αποτέλεσε η εφαρμογή της νομοθεσίας και η προάσπιση αυτής, πράγμα αυτονόητο στις αναπτυγμένες χώρες, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Η εφαρμογή κανόνων που ακολουθούνται από όλους, άσχετα από τον βαθμό της αυστηρότητάς τους, έχουν ως προτέρημα το ίδιο σημείο εκκίνησης για όλους ανεξαιρέτως.
Στον δεύτερο αυτόν άξονα κατατάσσονται τα δυο μεγάλα προβλήματα της παράνομης Ελληνοποιήσης και της παράνομης οινοποίησης. Για να είμαστε ακριβείς, το πρόβλημα της παράνομης ταυτοποίησης δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του δικό μας κλάδου, αλλά αφορά και σε άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτα, λάδι, κτηνοτροφικά προϊόντα, κλπ. Όσον αφορά τις παράνομες οινοποιήσεις θα ήταν συνετό να αναλογιστούμε πόσα πρόστιμα έχουμε πληρώσει σαν χώρα για τον λόγο αυτόν: από το 2000 μόνο τα πρόστιμα ανέρχονται στο € 1 δις περίπου. Πέραν της επιβάρυνσης του Έλληνα φορολογούμενου, τα υποπροϊόντα που παράχθηκαν από τις παράνομες οινοποιήσεις προκάλεσαν τη γενικότερη δυσφήμιση των προϊόντων ολόκληρης της χώρας, δημιουργώντας την πολύ κακή εικόνα που προανέφερα.
Ο ΑΟΣ Νεμέας επενδύει στην άνω δυο στρατηγικές καθιστώντας τες ως βασικές αξίες στην λειτουργιά του.
Πιστεύω ότι διέξοδο από την σημερινή κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, επιπλέον από τις παραπάνω επιλογές μας, μπορεί να αποτελέσει η επιστροφή στις αρχές του συνεργατισμού.

                            Θεόδωρος Τσιάνος
                            Πρόεδρος Δ.Σ. Α.Ο.Σ.Ν.