20 Ιουν 2012

Ανάσα με τρεις κινήσεις από τις Βρυξέλλες


Την αναπροσαρμογή των όρων του ελληνικού προγράμματος ρίχνει αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Eurogroup, που αναμένει τάχιστα τον σχηματισμό βιώσιμης, σταθερής και με ευρεία κοινοβουλευτική...
πλειοψηφία κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το μέτωπο της ευρωπαϊκής αδιαλλαξίας δείχνει να σπάει και να δίνει τη θέση του σε μία ηπιότερη αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, με κινήσεις - ανάσα που θα δώσουν στη χώρα μας «αναπτυξιακό οξυγόνο» για την επόμενη περίοδο.

Αρμόδιες πηγές της Ευρωζώνης τόνιζαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ένας από τους στόχους της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς αναγνωρίζεται, πλέον, η ανάγκη για αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα. Στο Eurogroup θα συμμετάσχει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τρία βασικά ζητήματα:

1. Η χρονική παράταση από το 2014 στο 2016 σχετικά με την υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος με επιμερισμό των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο.

2. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

3. Η ενίσχυση του αναπτυξιακού πακέτου με αύξηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω της μόχλευσης και η βελτίωση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Παράλληλα, όμως, με τις παραχωρήσεις αυτές οι Βρυξέλλες επιμένουν, ότι
, μετά την αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων - με ειδική αναφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μη ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων.

Οπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει «διαφάνεια» και «ασφάλεια» στην εφαρμογή του προγράμματος, Θα πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο που θα είναι «πολιτικά αποδεκτό» από τις δύο πλευρές και θα αφορά μεταξύ άλλων και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης - που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του - σημείωσε χθες, ότι «όποιος θα έλεγε, πως δεν χρειάζεται και δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο, αυταπατάται».

Προσέθεσε δε, πως «επειδή έχουν αλλάξει η οικονομική κατάσταση, οι φορολογικές εισπράξεις, ο ρυθμός υλοποίησης των βασικών στόχων και των αποκρατικοποιήσεων, εάν δεν αλλάζαμε το Μνημόνιο, θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας».

Επισήμως, βέβαια, η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, διέψευσε ότι υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου Μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που το δεύτερο πρόγραμμα εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες.

Δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters ανέφερε, ωστόσο, ότι παρασκηνιακά οι διεργασίες είναι έντονες και ήδη αξιωματούχοι των Βρυξελλών προετοιμάζουν τους δημοσιογράφους για το τι εξελίσσεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τη στιγμή όπου η Κομισιόν είναι «αναγκασμένη» να ακολουθήσει επίσημα διαφορετική γραμμή.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr