3 Ιουν 2012

Προεκλογικά μηνύματα από Ευρώπη για παράταση χρόνου και επαναδιαπραγμάτευση


«Με την καινούργια κυβέρνηση θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές του νέου μνημονίου», δήλωσε στο Πρώτο Θέμα ο επικεφαλής της τρόικας για την ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. 
Ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος στην...
Ελλάδα, σύμφωνα με τον Βόλφανγκ Φραντς πρόεδρο της «επιτροπής των σοφών» της Άνγκελα Μέρκελ. 
 
«Το μήνυμα, που θέλουμε να στείλουμε, είναι, ότι, πλέον, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι συντάξεις έχουν φθάσει στα επίπεδα, που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο σημείο που θέλαμε να υποχωρήσουν. Σε αντίθεση με τις τιμές που δεν έχουν πέσει σχεδόν καθόλου» δήλωσε ο Κλαους Μαζούχ στο Πρώτο Θέμα.

Σημειώνεται, πως λίγο αργότερα η ΕΚΤ διέψευσε μέσω μηνύματος στο twitter ότι ο Κλάους Μαζούχ έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Από την πλευρά του το Πρώτο Θέμα επιμένει στην αυθεντικότητα των δηλώσεων του Κλάους Μαζούχ.


Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στη Real ο πρόεδρος της «επιτροπής σοφών» της Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφανγκ Φραντς, αφήνει ανοιχτό να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.

«Εάν η Ελλάδα προβεί πειστικά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως να κάνει πιο ευέλικτες την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, τότε μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειώσει τα ελλείμματά της» δήλωσε στη Real news ο Βόλφανγκ Φραντς. 
Σημειώνει ακόμη, πως «εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί, όπως ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, να εφαρμόσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».


«Ελπίζω, ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στο ευρώ, επειδή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα σταθερό μέλλον με ευημερία», δηλώνει ο Μάριο Μόντι, στο Βήμα της Κυριακής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε παράλληλα, ότι «θα έχουμε ευρωομόλογο με τη μία ή την άλλη μορφή, επειδή η ένωσή μας γίνεται όλο και πιο στενή», σημειώνοντας, ωστόσο, πως «η έκδοση ευρωομολόγου δεν αποτελεί μια άδεια για να ξοδεύουμε εις βάρος των άλλων, αλλά αντιθέτως μια προσπάθεια να οικοδομήσουμε ξανά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση σε μια πιο σταθερή και αξιόπιστη βάση».

Επίσης, ο Μάριο Μόντι προτείνει να βρεθεί η μέση οδός ανάμεσα στην ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάγκη για ώθηση της ανάπτυξης. 
«Οι πολίτες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα, ότι χρειάζονται ελπίδα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αφουγκραστούμε τους πολίτες και να φροντίσουμε την πραγματική οικονομία, κατανοώντας ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης στη δημοσιονομική προσαρμογή», καταλήγει ο Μάριο Μόντι.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr