Την αντίδραση της Ιρλανδίας προκάλεσε ήδη η συμφωνία για «χαλαρό» μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος της χώρας. Η Ιρλανδία εμφανίζεται έτοιμη να...
ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου για την επίτευξη λιγότερο επαχθών όρων.
Το ερώτημα, που μένει να απαντηθεί, είναι, αν η απόφαση για την Ισπανία σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης ή αν απλώς η Ισπανία «παίζει» με διαφορετικούς όρους. Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό της Ισπανίας υπάρχουν αντιδράσεις για το λεγόμενο «χαλαρό Μνημόνιο», με την αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει καθαρή διάσωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, που επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, ο οποίος, ωστόσο, δεν κατονομάζεται, μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου το Δουβλίνο εξέφρασε τη βούλησή του να επαναδιαπραγματευθεί το δικό του μνημόνιο.
«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας» αναφέρει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα. Και άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο Ιρλανδός υπ. Οικονομικών έθεσε ευθέως το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της Ιρλανδίας, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Μνημόνιο, που θα σημαίνουν ισότιμη μεταχείριση.
Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα, η Μαδρίτη αναμένεται να λάβει έως και 100 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ τους όρους θα τους διαπραγματευθούν απευθείας οι τράπεζες. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται εκ του Μνημονίου να λάβει επαχθή μέτρα, όπως αυτά που υποχρεώθηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Παράλληλα, ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ είναι σαφής, προβλέποντας ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης, τότε αφενός το αιτιολογεί, αφετέρου τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή υπό την αυστηρή επιτήρηση των υπολοίπων. Η λέξη μνημόνιο διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup για την Ισπανία, αλλά συνοδεύεται μόνο από μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αντιδράσεις στην Ισπανία για το «χαλαρό Μνημόνιο»
Εντός της Ισπανίας πάντως υπάρχουν αντιδράσεις για τους όρους με τους οποίους «έκλεισε» η συμφωνία με τους εταίρους. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των σοσιαλιστών, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι κερδίσαμε το λαχείο ή ότι ήρθαν οι τρεις μάγοι με τα δώρα, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι». Υπογράμμισε δε, ότι ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία ουσιαστικά μπαίνει σε μνημόνιο με τη διάσωση.
Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι απέφυγε τη λέξη διάσωση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, τονίζοντας ότι «η βοήθεια είναι νίκη για το ευρώ» και όχι πακέτο διάσωσης».
Οι Ισπανοί πολίτες πάντως οργάνωσαν το Σάββατο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Εξάλλου η κυβέρνηση Ραχόι έχει λάβει μέτρα 27 δισ. ευρώ και ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Επαναδιαπραγματεύσεις αλλά και «θηλιά» βλέπει ο Διεθνής Τύπος
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωζώνη, μέσω της συμφωνία για την Ισπανία, απλώς αγοράζει λίγο χρόνο. Η εφημερίδα πάντως σημειώνει, ότι παρά τα θετικά, «η βασική δυσλειτουργία του ευρώ, δεν αντιμετωπίζεται. Αντί να κόψει το θανάσιμο εναγκαλισμό μεταξύ δημοσίου χρέους και αδύναμων τραπεζικών συστημάτων, μια προκαταβολή για τη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά της Μαδρίτης».
«Εάν η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών είναι πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο, αυτή η δράση θα μπορούσε να δανείσει στη χώρα το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστεί η ίδια, επαναλαμβάνοντας το ιρλανδικό λάθος» σημειώνει η εφημερίδα.
Ο Guardian αναφέρει, ότι η διάσωση των ισπανικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα να διαπραγματευτούν τους όρους του Μνημονίου.
«Με τους Έλληνες να επιστρέφουν στις κάλπες την Κυριακή, η κρίση που καταπίνει την Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, εν μέσω υποθέσεων ότι η απουσία αυστηρών όρων που συνδέεται με τα δάνεια που ετοιμάζονται, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της διάσωσής τους» σημειώνει η εφημερίδα.