30 Μαΐ 2012

Bενιζέλος: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με απολύσεις, εφεδρεία και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο


Γέφυρες με τους δημοσίους υπαλλήλους, έναν κλάδο που στήριζε πάντα το ΠαΣοΚ αλλά έπειτα από τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα στράφηκε μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να στήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος....
Στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Επίσης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών και των συντάξεων και διευκρίνισε ότι τόσο η μείωση του προσωπικού όσο και το θέμα της εφεδρείας τέθηκαν με επιμονή από την τρόικα.
«Δεν έχουμε ανάγκη από απολύσεις. Έχουμε ανάγκη από ένα μικρότερο, εξυπνότερο και καλά στοχευμένο κράτος, έχουμε ανάγκη από μία φιλοαναπτυξιακή και φιλολαϊκή Δημόσια Διοίκηση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠαΣοΚ έχει δώσει απαντήσεις στα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων και των καταναλωτικών δανείων ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο εισόδημα μέχρι να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική και φιλική τη συζήτηση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. «Το ΠαΣοΚ έχει στενούς, ιστορικούς, αδελφικούς, μπορώ να πω, δεσμούς με τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο. Ο ίδιος, ως Υπουργός σε διάφορα Υπουργεία, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω την αξιοσύνη και την αίσθηση καθήκοντος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν. Με σεβασμό, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο πώς μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κ. Τσικρικάς επέμεινε στα πλήγματα που έχουν δεχτεί τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στα εισοδήματα τους οι εργαζόμενοι. Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγνώρισε τις συνέπειες που είχαν τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ότι αντιμετώπισε θετικά το θέμα της δημόσιας διοίκησης αποδεχόμενος ότι δεν χρειάζονται ούτε απολύσεις ούτε περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα δει με άλλο μάτι τη σχέση των εργαζομένων με την πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Έπειτα, από τις δηλώσεις Βενιζέλου - Τσικρικά, ζήτησε να παρέμβει η κυρία Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Σπανού, τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ «παρά τις δηλώσεις του, αρνήθηκε να δεσμευτεί για μη υλοποίηση του μνημονίου», συμπληρώνοντας ότι σε αυτό αναφέρονται περαιτέρω μείωση των μισθών, συνέχιση της εφεδρείας, 15.000 απολύσεις εντός του 2012 και 150.000απολύσεις ή αποχωρήσεις έως το 2015.

Πηγές της Ιπποκράτους, επεσήμαιναν ότι το μικρόφωνο και το βήμα του ΠαΣοΚ είναι ανοικτό για όλες τις απόψεις ακόμα και για τις αντίθετες, όχι όμως για να διαστρεβλώνονται οι «ξεκάθαρες δηλώσεις - δεσμεύσεις του κ.
Βενιζέλου». Πρόσθεταν, επίσης, ότι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ είναι μαγνητοσκοπημένα.

«Η προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη αποδίδει»

Στην δήλωση που έκαναν πενήντα σημαντικές πολιτικές και επιστημονικές προσωπικότητες της Ευρώπης, για την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος. Η πρόταση αυτή, είπε, «εναρμονίζεται απολύτως με την πρόταση που έχουμε παρουσιάσει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, για την αναθεωρημένη εκδοχή της δανειακής σύμβασης, που θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε όλες τις θετικές όψεις. Όψεις ζωτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, για την πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους για μισθούς και συντάξεις, για να πέσει χρήμα στην αγορά, για να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης, για να μειωθεί η ανεργία. Ενώ από την άλλη μεριά, μπορούμε να αποφύγουμε όλους τους δυσμενείς όρους, τους όρους που μειώνουν εισοδήματα, που τροφοδοτούν την ύφεση, που βαθαίνουν την ανεργία.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθεί ένα μέτωπο, στο οποίο δεν θα μετέχουν μόνο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, αλλά και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών.
Η δήλωση των πενήντα σημαντικών αυτών προσώπων, η προχθεσινή δήλωση που έκαναν οι κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ για την Ελλάδα, είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία.
Αποδίδει η προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό που έγινε με τον Πρόεδρο Ολάντ, αυτό που έγινε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, έρχεται τώρα να διασταυρωθεί με πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών.
Άρα, μία γραμμή υπάρχει. Όχι η τυφλή γραμμή της μονομερούς καταγγελίας. Όχι το παιχνίδι με την φωτιά, αλλά η οργανωμένη και υπεύθυνη αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε το κεκτημένο της ύπαρξης της σύμβασης, της εκταμίευσης σημαντικών ποσών από τη σύμβαση και, βεβαίως, το κεκτημένο της δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους».


to vima.gr