21 Απρ 2012

Ένας απέραντος υδάτινος κόσμος κάτω από την άνυδρη Αφρική


Νέες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν, ότι κάτω από την ήπειρο της Αφρικής βρίσκεται μια τεράστια δεξαμενή υπόγειων υδάτων. Επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ο συνολικός όγκος του νερού σε υπόγεια υδροφόρα στρώματα είναι 100 φορές το ποσό που βρέθηκε...
στην επιφάνεια. 
Η υπεύθυνη ομάδα έχει δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή χάρτη ακόμη και της κλίμακας και των δυνατοτήτων αυτής της κρυφής πηγής.

Γράφοντας στο περιοδικό Environmental Research Letters, οι ειδικοί τονίζουν, ότι οι γεωτρήσεις μεγάλης κλίμακας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της παροχής νερού. 
Σε όλη την Αφρική λέγεται, ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Μάλιστα, η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ανάγκης για άρδευση για την καλλιέργεια.

Ποτάμια και λίμνες γλυκού νερού υπόκεινται σε εποχιακές ξηρασίες και πλημμύρες, που μπορούν να περιορίσουν τη διαθεσιμότητά τους για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων όπως και για τη γεωργία. Επί του παρόντος, μόνο το 5% της αρόσιμης γης αρδεύεται.

Τώρα οι επιστήμονες είναι για πρώτη φορά σε θέση να προβούν σε μία ανάλυση - στο επίπεδο μίας ηπείρου - για το νερό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια υδροφόρων οριζόντων. Ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα Γεωλογικών Ερευνών(BGS) και από το University College London (UCL) έχουν χαρτογραφήσει λεπτομερώς το ποσό και τη δυνατότητα καλλιέργειας του εν λόγω υπόγειου υδάτινου πόρου σε όλη την ήπειρο.
 Η Helen Bonsor από τo BGS είναι μία από τους συντάκτες του κειμένου. Αναφέρει, ότι μέχρι τώρα τα υπόγεια ύδατα ήταν πέρα από την όρασή μας και το μυαλό μας. Ελπίζει δε ότι οι νέοι χάρτες θα ανοίξουν τα μάτια των ανθρώπων προς το στόχο.

«Η περιοχή που υπάρχει μεγαλύτερη αποθήκευση των υπογείων υδάτων είναι στη βόρεια Αφρική, στις μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες, στη Λιβύη, την Αλγερία και το Τσαντ» είπε. «Το ποσό της αποθήκευσης σε αυτές τις λεκάνες ισοδυναμεί με 75 μέτρα πάχους του νερού σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για ένα τεράστιο απόθεμα».

Αρχαίες εκδηλώσεις

Λόγω των κλιματικών αλλαγών - που έχουν μετατρέψει τη Σαχάρα σε έρημο τους τελευταίους αιώνες - εχουν περάσει περισσότερο από 5000 χρόνια, από την τελευταία φορά που υπόγειοι υδροφορείς μετέφεραν νερό. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες από τους υπάρχοντες υδρο-γεωλογικούς χάρτες των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και 283 μελέτες σχετικά με τους υδροφόρους ορίζοντες.

Οι ερευνητές λένε, ότι οι νέοι χάρτες τους δείχνουν ότι πολλές χώρες που χαρακτηρίζονται από "λειψυδρία" έχουν σημαντικά αποθέματα υπόγειων υδάτων. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πρόσβασης σε αυτούς τους κρυμμένους πόρους. Υποστηρίζουν, ότι οι μεγάλες γεωτρήσεις πιθανόν να μη λειτουργήσουν.

Ο Dr Alan MacDonald του BGS, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο BBC: «Υψηλής απόδοσης γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να εγκριθούν χωρίς την πλήρη κατανόηση των τοπικών συνθηκών των υπόγειων υδάτων. Κατάλληλα τοποθετημένες και αναπτυγμένες γεωτρήσεις για χαμηλής απόδοσης υδροδότηση αγροτικών περιοχών και χειροκίνητες αντλίες είναι πιθανό να αποβούν επιτυχείς». Με πολλούς υδροφορείς να μην μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης βροχής, οι επιστήμονες ανησυχούν, ότι οι μεγάλης κλίμακας εξελίξεις των γεωτρήσεων θα μπορούσαν να καταστρέψουν γρήγορα τον πόρο.

Σύμφωνα με την Bonsor, μερικές φορές τα πιο αργά μέσα άντλησης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά. «Πολύ χαμηλότεροι υδροφορείς αποθήκευσης εντοπίζονται σε πολλά μέρη της υποσαχάριας Αφρικής» εξήγησε. «Ωστόσο, το έργο μας δείχνει ότι με προσεκτική διερεύνηση και κατασκευή, υπάρχουν επαρκή υπόγεια ύδατα κάτω από την Αφρική για την υποστήριξη χαμηλής απόδοσης νερού προς πόση και άρδευση της κοινότητας».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. «Ακόμη και στους χαμηλότερους υδροφορείς αποθήκευσης σε ημιάνυδρες περιοχές με σημερινό πολύ μικρό ύψος βροχοπτώσεων, τα υπόγεια ύδατα ενδείκνυται να έχουν χρόνο παραμονής στο έδαφος από 20 έως 70 χρόνια» είπε ο Δρ. Bonsor .

«Έτσι, με τους σημερινούς ρυθμούς εξαγωγής για πόση και μικρής κλίμακας άρδευση για γεωργία τα υπόγεια ύδατα θα προσφέρουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ένα ρυθμιστικό ρόλο στη μεταβλητότητα του κλίματος».

Πηγή: BBC