9 Απρ 2012

«Δεν συγκυβερνώ, θέλω αυτοδυναμία»


Πολυμέτωπη σύγκρουση με όλα τα κόμματα της πολιτικής σκηνής επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς και το μήνυμα αυτό εξέπεμψε κατά την πρεμιέρα των προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΝΔ.Στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν ότι η στρατηγική «η ΝΔ απέναντι...
σε όλους», η οποία μπήκε προχθές το βράδυ σε εφαρμογή από το κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω, θα συσπειρώσει το συντηρητικό ακροατήριο, δημιουργώντας καθ' οδόν προς τις κάλπες και «ρεύμα νίκης» που θα φέρει το κόμμα κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας.


Εξ απορρήτων συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τόνιζαν ιδιαίτερα τον «δυναμισμό» της πρεμιέρας και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τα διλήμματα που έβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρουν απήχηση στους ψηφοφόρους - με κορυφαίο το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», στο οποίο επέμεινε ουσιαστικά με την ομιλία του. Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση στο Αιγάλεω αποτελεί την «πυξίδα» της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, καθώς μέσα από αυτή αποκαλύφθηκαν:
Το γαλάζιο σχέδιο για πολιτική πόλωση, στην οποία επενδύει η Λεωφόρος Συγγρού για να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Με σκληρές εκφράσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποτελεί τον βασικό αντίπαλό του. Ωστόσο, επιλέγοντας ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο και τα κόμματα της Αριστεράς και ξιφούλκησε κατά των υπολοίπων ενοίκων της δεξιάς πολυκατοικίας, ιδίως κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, τον οποίο σχεδόν ανοικτά κατήγγειλε ότι λειτουργεί ως δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ.

Το κεντρικό σύνθημα του κόμματος, «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Μπορούμε διαφορετικά». Στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι το σύνθημα δημιουργεί μια «αύρα αισιοδοξίας» και αναδεικνύει την εικόνα μιας κυρίαρχης πολιτικής δύναμης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Κατά τις ίδιες πηγές, το νέο σύνθημα προβάλλει την αντίθεση του κόμματος στο αρχικό Μνημόνιο και προϊδεάζει για τις αλλαγές που θα επιδιώξει η ΝΔ στο μείγμα της οικονομικής συνταγής που προωθείται και με τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα επανήλθε στις υποσχέσεις για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολύτεκνων, ενώ δεσμεύτηκε για στήριξη των δανειοληπτών και αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων,που έπληξε το κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Η εικόνα ανανέωσης της ΝΔ, την οποία επιδιώκει να παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, προώθησε μπροστά στην κεντρική εξέδρα στο κλειστό του Αιγάλεω μόνο μέλη της ΟΝΝΕΔ και «φρέσκα» πολιτικά πρόσωπα, ενώ σχεδόν όλα τα στελέχη της παλαιάς φρουράς παρατάχθηκαν όρθια στις δύο άκρες της αίθουσας και βρέθηκαν εκτός κεντρικού πλάνου.


ta nea on line