14 Μαρ 2012

PIMCO: Έρχεται και δεύτερο PSI


H συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έγινε ποτέ, εν τούτοις συμβάλλει εν μέρει μόνο στην επίλυση του προβλήματος της χώρας, που παρουσιάζει υψηλό χρέος και πολύ μικρή ανάπτυξη, επισημαίνει ανάλυση του...
 
Mohamed El-Erian, επικεφαλής της PIMCO, που δημοσιεύεται στην Financial Times.
 
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, ότι η αναδιάρθρωση αποτελεί ένα μικρό διάλειμμα και προβλέπει, ότι σύντομα η σχετική συμφωνία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εντός της εβδομάδος θα γνωρίζουμε πόσα χρήματα θα διαθέσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Οι αγορές προτιμούν τα περισσότερα κεφάλαια να δοθούν άμεσα, ενώ οι πιστωτές θα προτιμούσαν να δοθούν σε βάθος χρόνου. Η διαφορά αυτή εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, την ίδια ώρα που η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 51% και η συρρίκνωση της οικονομίας στο 7% ετησίως.

Με τις επικείμενες εκλογές, ως έναν επιπλέον παράγοντα που περιπλέκει την κατάσταση, είναι σίγουρο, ότι θα παραστεί ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια. Με την προοπτική του χρέους να είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020, δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια για την Ελλάδα, γεγονός που θα της στερήσει το οξυγόνο για επενδύσεις, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποτελεί έκπληξη η εκτίμηση των αγορών, ότι θα χρειασθεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Ένα ενδεχόμενο PSI 2 θα συνοδεύεται από αυξανόμενη ανησυχία για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Με τα περισσότερα ομόλογα πλέον υπό τη δικαιοδοσία του βρετανικού δικαίου, η Ελλάδα έχει εκχωρήσει σημαντικό μερίδιο από την ευελιξία της και έχει περιορίσει σημαντικά τις επιλογές της.

Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας απλά προσφέρει λίγο χρόνο για την επόμενη πράξη στο ελληνικό δράμα. 
Για τους ευρωπαίους αυτό σημαίνει δημιουργία επείγουσας προστασίας για την Ιταλία και την Ισπανία, συνέχιση των μέτρων για την προστασία της ενδυνάμωσης της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης και πίεση στις τράπεζες για διάθεση κεφαλαίων.
Για τους επενδυτές σημαίνει μείωση της έκθεσής τους όχι μόνον σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά επίσης και έναντι του κινδύνου να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη, καταλήγει ο El-Erian.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr