20 Μαρ 2012

Βήμα για επικοινωνίες χωρίς δορυφόρους


Αμεσες επικοινωνίες χωρίς δορυφόρους και καλώδια υπόσχονται Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι προβλέπουν ότι στο μέλλον τα μηνύματα θα μεταδίδονται από άκρη σε άκρη της Γης σε ευθεία γραμμή, διαπερνώντας το κέντρο του πλανήτη μας...


Για πρώτη φορά επιστήμονες χρησιμοποίησαν στις επικοινωνίες τις «θαυματουργές» ιδιότητες των νετρίνων, σωματιδίων που δεν αλληλεπιδρούν με την ύλη, και κατάφεραν να μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσα από 240 μέτρα συμπαγούς βράχου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Νταν Στάνσιλ, καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, η χρήση των νετρίνων, τα οποία διαπερνούν ολόκληρους πλανήτες, μπορεί να καταργήσει τις σημερινές ραδιοεπικοινωνίες και να μας επιτρέψει να επικοινωνούμε απευθείας ακόμα και με την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

«Τα συστήματα επικοινωνιών που βασίζονται σε νετρίνα, θα ήταν πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι τα σημερινά συστήματα, πιθανότατα, όμως, θα είχαν σημαντικές στρατηγικές εφαρμογές», εκτίμησε.

Η ικανότητα των νετρίνων να διαπερνούν τη μάζα, χωρίς να σταματούν ή να επιβραδύνονται, υπόσχεται να καταστήσει εφικτή την επικοινωνία και σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν αδύνατη, όπως στον βυθό της θάλασσας από υποβρύχια.

Χάρη στην αμελητέα τους μάζα, τα νετρίνα αλληλεπιδρούν σπάνια με την ύλη και δεν επηρεάζονται από τη βαρύτητα, αλλά ούτε και από μαγνητικά πεδία λόγω του ουδέτερου ηλεκτρικού τους φορτίου.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Fermilab, έξω από το Σικάγο, το οποίο διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους επιταχυντές του κόσμου. Οι επιστήμονες εκτόξευσαν ένα απλό μήνυμα υπό μορφή νετρίνων, το οποίο καταγράφηκε από τον γιγάντιο ανιχνευτή MINERvA που βρισκόταν πίσω από μια συμπαγή μάζα βράχου, και αποκωδικοποιήθηκε.


Δυσκολίες στην εφαρμογή

Παρ' όλο που οι ερευνητές, οι οποίοι θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση «Modern Physical Letters A», θεωρούν πολλά υποσχόμενη την προσέγγιση, αναγνωρίζουν τη δυσκολία εφαρμογής.

«Με τη σημερινή τεχνολογία απαιτείται ογκώδης εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, οπότε δεν είναι πρακτικό αυτήν τη στιγμή», εξήγησε ο Κέβιν ΜακΦάρλαντ του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας όμως, ότι «το πρώτο βήμα για τη χρήση των νετρίνων σε επικοινωνίες είναι αυτή η επίδειξη, που βασίστηκε σε σημερινές τεχνολογίες».

ΕΘΝΟΣ