19 Μαρ 2012

Τράπεζα της Ελλάδος: Ύφεση και ανεργία όλο το 2012. «Απαιτούνται» πρόσθετα μέτρα


Συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος κατά 4,5%, ανεργία άνω του 19% και οικονομική ανάπτυξη από το 2013 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που δημοσιοποίησε σήμερα. 
Στην ίδια έκθεση, ο διοικητής της...
ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος καλεί τις πολιτικές ηγεσίες να αξιοποιήσουν την «ιστορική ευκαιρία», όπως τη χαρακτηρίζει, που παρείχε στη χώρα η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, και τονίζει, πως τόσο η κοινωνία όσο και οι κυβερνώντες οφείλουν να προχωρήσουν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
    

Ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ψευδαισθήσεις ότι το σύστημα που παρήγαγε ευημερία με ελλείμματα και χρέη μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. 
Οι, όντως, σημαντικές και επώδυνες απώλειες που υφίστανται οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, με επιστροφή στο παρελθόν, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και στην καταβαράθρωση των εισοδημάτων.

Η ΤτΕ εκτιμά, ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του Χρέους.  

Ο κ. Προβόπουλος συστήνει την εφαρμογή μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, τα οποία ενισχύουν τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης απόδοσης, όπως είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όσο και άλλα που αφορούν στην ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά στη «σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής», η ΤτΕ εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει, ότι κλειδί για την τελική επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, αποτελεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρά ταύτα, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,5%. Στη διάρκεια του 2013 εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο προβλέπεται ότι σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ και το 2013 θα είναι ελαφρά αρνητικός της τάξεως του 0,5%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΤτΕ προβλέπει τη δραστική του αποκλιμάκωση, εκτιμώντας ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σημειώσει φέτος αύξηση κατά 1% ενώ το 2013 θ΄αυξηθεί μόλις κατά 0,5%.

Η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο μέτωπο της απασχόλησης, παρά τη γενναία προσαρμογή που έχει συντελεστεί στο κόστος εργασίας. Η ΤτΕ συγκεκριμένα εκτιμά, ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Ταυτοχρόνως η ΤτΕ διαπιστώνει, ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται χάρη «στη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας που θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001- 2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια. Εξάλλου, στην Έκθεση προβλέπεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7% του ΑΕΠ περίπου το 2012, ενώ η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη».

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΤτΕ σημειώνει, ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια υπαναχωρήσεων, όπως είχε συμβεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν υπό την πίεση του πολιτικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών με πενταετή θητεία, η οποία εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ συνέχειας της δημόσιας διοίκησης σε έναν κρίσιμο τομέα. Συστήνει μάλιστα τη θέσπιση αντίστοιχων θέσεων και για άλλους κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Για τον τραπεζικό τομέα η ΤτΕ διαπιστώνει, ότι οι πιέσεις στο σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012, καθώς συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (οι οποίες το 2011 άγγιξαν τα 35 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η ένταση της ύφεσης επέτεινε τη δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων, ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.

Η ΤτΕ θεωρεί ότι το 2012 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, καθώς οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε πλήρη επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες προκλήσεις που δημιουργεί η ύφεση και να προβούν σε σημαντικού ύψους ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2012. Οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τριμερή επιτροπή (ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ).

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά, ότι με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τραπεζών να προσελκύσουν αποταμιευτικούς πόρους και να αντλήσουν ρευστά διαθέσιμα από τις αγορές, θα υπάρξει ευνοϊκότερη εξέλιξη στην προσφορά νέων δανείων.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr