22 Φεβ 2012

Παπαϊωάννου: Θα δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του βουλευτή


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γνωστοποιηθεί το όνομα του βουλευτή ο οποίος μετέφερε σε τράπεζα του εξωτερικού ένα εκατ. ευρώ. Αν δεν απαντήσει...
ο ίδιος ο βουλευτής, τότε θα κληθεί να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά του ο πρόεδρος της Αρμόδιας Αρχής. Και αν τον δεσμεύει το απόρρητο, τότε θα παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός, είπε στη Βουλή ο κ. Παπαϊωάννου.

Παρεμβαίνοντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης γνωστοποίησε ότι -σε αναμονή και του προέδρου της Βουλής- συζήτησε ήδη με τον υπουργό την πρότασή του να κληθεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Νικολούδης για να αποκαλύψει το όνομα και κατόπιν η Βουλή οίκοθεν θα κάνει το καθήκον της.

Ο κ. Νιώτης, πάντως, απηύθυνε έκκληση να μιλήσει ο ίδιος ο βουλευτής.


Νωρίτερα, αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Φιλ.Πετσάλνικο, με το οποίο ζητούν να κληθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Π. Νικολούδης και να δημοσιοποιήσει το όνομα του βουλευτή υπέβαλε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα έθιξε στην Ολομέλεια και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος, αφού είπε πως θα πρέπει ο ίδιος ο βουλευτής να βγει στον λαό να το πει «γιατί αυτό θα είναι καλύτερο και για εκείνον και για όλο το πολιτικό σύστημα» τόνισε πως αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να το κάνει η Βουλή.

Θετικά στάθηκε απέναντι στο αίτημα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος, επιπλέον, από τον κ. Παπαϊωάννου ζήτησε να δεσμευτεί για το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα έχει ευτυχή κατάληξη η υπόθεση αυτή.

Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδήμούλης. Όπως δήλωσε: «Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Την υπόθεση έκανε γνωστή την τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει το μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής:
«Θα πρέπει να σας πω, χωρίς κανέναν δισταγμό, ότι από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο δειγματοληπτικοί, προκύπτει ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις έβγαλαν τα χρήματά τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Εγώ έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ τον περσινό δραματικό Μάιο του 2011. Σε ποσοστό είναι ένας από τους 300. Δεν σημαίνει τίποτε από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα…».
Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παντελής, ανέφεραν ότι στα περίπου 224 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τελικό ποσό που κατέσχεσε την προηγούμενη χρονιά η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος από συνολικά 187 υποθέσεις που διερευνήθηκαν διεξοδικά.
Από τα σχεδόν 224 εκατομμύρια ευρώ, που κατά την Αρχή προέρχονται από εγκληματικές πράξεις την προηγούμενη χρονιά, τα 73 εκατομμύρια αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, τα 53 δράση εγκληματικών οργανώσεων, τα 20 παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, το ένα εκατομμύριο ευρώ τρομοκρατικές πράξεις (κατασχέθηκαν από κατηγορουμένους), ενώ ακόμη 76 εκατομμύρια ευρώ αφορούν άλλα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών και από τα οποία προκύπτει περιουσιακό όφελος.
«Εκείνο που προκαλεί οδυνηρή εντύπωση είναι η ελαφρότητα, τουλάχιστον, με την οποία λειτούργησαν οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο μηχανισμοί και η ανεπάρκειά τους, κυρίως στο να προλάβουν και να αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα», σημειώνεται στην έκθεση της Αρχής. Και επισημαίνεται ότι ο τρόπος δράσης των παράνομων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων «είναι απλός έως απλοϊκός» ενώ στην περίπτωση της προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από το Δημόσιο (με περίπλοκους και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, χρησιμοποίηση offshore εταιρειών) έπαιξαν ρόλο οι πολυεθνικές εταιρείες.


ΤΑ ΝΕΑ on line