24 Φεβ 2012

Έρχονται νέες ριζικές αλλαγές στη φορολογία


Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό σκηνικό για επιχειρήσεις και ακίνητα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 
Επιπλέον, προβλέπονται νέες αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, του αφορολόγητου ορίου αλλά και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης...


Χθες συνεδρίασε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και γενικών διευθυντών και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή για τη σύνταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.


Αποφασίστηκε η θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) για όλες τις επιχειρήσεις.


Εξετάζεται να υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%. Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο, τα στελέχη, που μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, περιμένουν ειδική έκθεση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με εκτίμηση για την πορεία των εσόδων.


Παράλληλα, εξετάζεται η ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. 
Υπό τη «σκέπη» λοιπόν ενός νέου φόρου θα μπουν το ΕΤΑΚ, ο ΦΜΑΠ, αλλά και το ειδικός τέλος που εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι, το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα να μην είναι χαμηλότερο τουλάχιστον από το τέλος επί των ακινήτων, δηλαδή να αποφέρει τουλάχιστον στα δημόσια ταμεία 1,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.


Τέλος αποφασίστηκε να προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, όμως αφού προηγουμένως γίνει έρευνα αγοράς, για το ποιες είναι οι πραγματικές αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει, ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα έρθει τελικά από τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά λίγους μήνες αργότερα και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr