17 Φεβ 2012

Κάλπες στις 29 Απριλίου, αν...


Για εκλογές στις 29 Απριλίου προσανατολίζεται πλέον η χώρα με συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ημερομηνία έχει «κλειδώσει» συμφωνα με κυβερνητικές πηγές εδώ και μερικές ημέρες και αν δεν ανακοινώνεται είναι γιατί η...
κυβέρνηση περιμένει πρώτα να δει τι θα γίνει με την δανειακή συμβαση και το PSI στο Eurogroup της Δευτέρας. Η 29η Απριλίου τελεί μόνο υπό την αίρεση ότι θα εξελιχθεί ομαλά η συνάντηση των υπουργών οικονομικών των «17».
Με δεδομένη την ημερομηνία των εκλογών κεντρικό θέμα των ωριαίας διάρκειας ξεχωριστών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ήταν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα. Οπως κατέστη φανερό από το περιεχόμενο των συζητήσεων -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- η Αθήνα επιχειρεί να μην καλλιεργεί προσδοκίες για αίσια εκβαση της διαπραγματευσης, παρότι χθες το βράδυ όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συνέκλιναν στο ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα ανάψει πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το κούρεμα των ελληνικών ομολογων (PSI).

ΤΟ ΜΠΛΟΚ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χθες συνομίλησε τηλεφωνικά και με την Ανγκελα Μέρκελ, ενημέρωσε τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ότι ένα γκρουπ ισχυρών οικονομικά χωρών της ευρωζώνης ουσιαστικά σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα και προβάλλει αξιώσεις ανοίγοντας συνεχώς νέα θέματα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι τυχόν νέα αναβολή της απόφασης για την Ελλάδα θα καταστήσει τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων πιθανόν ανέφικτες σε σχέση με τη λήξη των μεγάλων ομολόγων στα μέσα του Μαρτίου.
Εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει ώς τη Δευτέρα να υπάρξει έντονη κινητικότητα του Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης εκείνων των δυνάμεων στην ευρωζώνη που στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και με παράγοντες της ευρωζώνης και των Βρυξελλών, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν. Θα συνεχίσει, αναφέρεται, τις επαφές αυτές ώς την παραμονή του Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να μεταφέρει στους ηγέτες με τους οποίους θα συνομιλήσει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αναλάβει πλήρως τις δεσμεύσεις που τους ζητούνται για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που της έχουν ζητηθεί από τους δανειστές της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα ανάψει το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, και σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά άλλη αξίωση, δεν μας ζητούν κάποια πρόσθετη δέσμευση, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Για το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών ανέφερε «το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές είναι απολύτως δικό μας θέμα».

Η επισήμανση αυτή έχει προφανώς να κάνει με όσα απίστευτα συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Τετάρτης, όταν υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ των χωρών με 3Α πιστοληπτική ικανότητα ανάμεσα στα άλλα απαιτούσαν από τον κ. Βενιζέλο... εξηγήσεις για τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και του ζητούσαν να προσκομίσει δεσμεύσεις ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις (ακόμη και από το... ΚΚΕ) μετά τις εκλογές, αλλά και δεσμεύσεις ότι τα μέτρα θα στηριχθούν από τα ελληνικά... μέσα ενημέρωσης!
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε προβληματισμένος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας και εστίασε στο γεγονός ότι απομένει προς διευκρίνιση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο μηχανισμός επίβλεψης - το ειδικό ταμείο δηλαδή στο οποίο θα τοποθετηθεί το δάνειο των 130 δισ. και ο τακτικός (μηνιαίος) έλεγχος από την τρόικα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος.


ΤΑ ΝΕΑ