4 Ιαν 2012

Πόκερ με κλειστά χαρτιά στο ΠαΣοΚ εν όψει Πολιτικού Συμβουλίου


Ζυμώσεις ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου βρίσκονται σε εξέλιξη ως το παρά πέντε της σύγκλισης του καθοδηγητικού οργάνου του ΠαΣοΚ. Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο...
γραφείο της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν εκτός από την ίδια, οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Π. Μπεγλίτης, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη αυτή για την προετοιμασία του Πολιτικού Συμβουλίου γιατί εισήχθη στο Υγεία για αφαίρεση κύστης από την αριστερά παρειά.

Η επέμβαση αυτή, μολονότι δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρή ούτε είχε επείγοντα χαρακτήρα, προκάλεσε έντονη φημολογία για αναβολή του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, πάντως, διεψεύδαν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και επέμεναν ότι οι εντολές που έλαβαν από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ήταν να προετοιμάσουν κανονικά τη συνεδρίαση. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε επικοινωνία και με τον κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις αυτές έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από «προεδρικά στελέχη» να ξεκαθαρίσει άμεσα ο κ. Παπανδρέου τι σκοπεύει να κάνει. Αν, δηλαδή, θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει και πότε από την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Από την πλευρά των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, οι διαθέσεις ήταν αμφίσημες και χθες πραγματοποιήθηκαν συννεννοήσεις σε διάφορα επίπεδα. Ορισμένοι επεξεργάστηκαν τα πιθανότερα σενάρια αντιδράσεων του κ. Παπανδρέου ώστε να έχουν έτοιμη τη στρατηγική τους. Άλλοι έλεγαν ότι θα περιμένουν την τοποθέτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ για να αντιδράσουν, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να ειπωθούν όλα αύριο, υπάρχουν κι άλλες ημέρες».


Το ερώτημα που βασανίζει τα στελέχη του ΠαΣοΚ, πλέον, δεν είναι μόνο τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου αλλά ποιές είναι οι προθέσεις και των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών. Αυτή τη στιγμή είναι εξίσου βυθισμένες στην ασάφεια και οι θέσεις των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου, της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, κ.ά, απέναντι στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο κ. Παπανδρέου την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος.

Επιθυμούν πράγματι να τον σπρώξουν στην έξοδο ή θα τον αφήσουν να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, όπου το ΠαΣοΚ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα συντριβεί και η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος θα καταστεί εκ των πραγμάτων αδύνατη;

Στο μεταξύ, όμως, το ΠαΣοΚ θα έχει κονιορτοποιηθεί, ο κομματικός μηχανισμός δεν έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα και ο επόμενος αρχηγός θα έχει να διαχειριστεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλεγμένη από τον προκάτοχό του.

Ορισμένοι, βλέπουν στην απροθυμία ορισμένων κορυφαίων στελεχών να παρέμβουν δυναμικά στις εξελίξεις, το σπέρμα της διάσπασης του ΠαΣοΚ. Άλλοι θεωρούν ότι απλώς βρίσκονται σε κρίση στρατηγικής, ότι δεν έχουν να προτείνουν ένα νέο όραμα για το κόμμα και ότι η θολούρα δεν πρόκειται να καθαρίσει όσο δεν καταλήγουν σε έναν υποψήφιο αρχηγό.

Το απόγευμα της Τετάρτης  εφόσον πραγματοποιηθεί κανονικά η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξουν, αν όχι όλα, αρκετά από τα χαρτιά των κεντρικών παικτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των κ.κ. Μ. Ανδρουλάκη και Κ. Καρτάλη. Ο πρώτος πρότεινε να υπάρξει συμφωνία Βενιζέλου - Λοβέρδου με βάση το μοντέλο Μπλερ - Μπράουν. «Δεν αντέχει η κοινωνία μια σύγκρουση κορυφής αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ, από την πλευρά του ζήτησε να ανοίξει σήμερα η διαδικασία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκείνη την δημοκρατική ευαισθησία ώστε να ανοίξει τις διαδικασίες για τον επόμενο πρόεδρο του κινήματος όποιος και αν είναι αυτός», δήλωσε.

Επιπλέον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι «σκοπός της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου είναι να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που χρειάζεται, σήμερα, το ΠαΣοΚ. Δηλαδή για τη διαδικασία του απολογισμού, τις διαδικασίες της νέας πολιτικής πρότασης, και της εκλογής της νέας ηγεσίας. Σήμερα, στο θεσμικό όργανο, πρέπει να καθοριστεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,ώστε το ΠΑΣΟΚ να φύγει από το τέλμα, και οι διαδικασίες να γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό, με εκλογή από τη βάση. Από κει πέρα όποιος θεωρεί ότι μπορεί η πρέπει η έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ηγεσία, μπορεί να το κάνει».

ΤΟ ΒΗΜΑ