9 Ιαν 2012

Ομιλία Βασίλη Νανόπουλου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012


Η σημερινή μας γιορτή είναι λιτή στο κλίμα και στο πνεύμα της εποχής .
Επιλέξαμε και στη γιορτή όπως και αλλού , να περικόψουμε το κόστος  ώστε να μπορέσουμε να  μειώσουμε τις συνδρομές των μελών μας κατά 10% κάτι που έγινε από 1.1.2012 ....


 Ζητάμε από το κράτος  και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει το ίδιο .
Να μειωθούν οι φόροι ,οι ασφαλιστικές εισφορές ,τα δημοτικά τέλη , οι κάθε μορφής επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη στη χώρα .
Οι ασφαλιστικές εισφορές να δίνουν στους επαγγελματίες επιλογές κλίμακας αρχίζοντας από 100 Ευρώ το μήνα και όταν μπορέσουν να ανέβουν κλίμακα πληρώνοντας αντίστοιχα υψηλότερες εισφορές .
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα μέτρα ,δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους
η πολιτική που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 2 χρόνια είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει . Οι επιχειρήσεις αφού δεν εισπράττουν δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, αφού δεν έχουν κέρδη δεν μπορούν να πληρώνουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές .

Οι πολίτες , οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι υποφέρουν από τη μείωση του εισοδήματος τους .
Πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν τώρα με τη μείωση του εισοδήματος τους να πληρώσουν τα δάνεια τους , αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους .

Η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά και αυτό οδηγεί σε κλείσιμο πολλά καταστήματα Πολλοί αναρωτιούνται ,δικαιολογείται άραγε αισιοδοξία για το μέλλον?

Θεωρώ πως ναι ,σε μια χώρα που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό, τη ναυτιλία , τη γεωργία και έχει  μεγάλα αποθέματα ορυκτού πλούτου , έχει τη στήριξη των εταίρων στην ευρωπαϊκή ένωση, περήφανους και εργατικούς κατοίκους δικαιολογείται η αισιοδοξία αρκεί να γίνουν τα αυτονόητα.
Να τακτοποιηθεί το δημόσιο χρέος σύντομα και να δημοσιοποιηθεί η τελική λύση στα ελλείμματα του κράτους και η διαβεβαίωση ότι δεν θα έχουμε άλλα μέτρα τουλάχιστον για μια 3 ετια  ώστε όλοι μας από τον Απρίλιο και μετά να μπορέσουμε σε ένα σταθερό πλαίσιο να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα στις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας .
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε  την τοπική αγορά και όσους χρειάζονται στήριξη?
Μπορούμε ως καταναλωτές να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις συγκρίνοντας βεβαίως ποιότητα εξυπηρέτηση και τιμές.
Μπορούμε ως επιχειρηματίες να γίνουμε ποιο ανταγωνιστικοί και να είμαστε κοντά στους πελάτες .
Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας .
Ενδεικτικά αναφέρω τι θα κάνει το επιμελητήριο στο άμεσο μέλλον.
Το επιμελητήριο θεωρεί ότι πρέπει να μείνει το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο γιατί είναι ζωτικό για την τοπική αγορά και εργαζόμαστε για αυτό.
Εργαζόμαστε επίσης για να δημιουργηθούν τα επιχειρηματικά πάρκα που θα δώσουν δουλειά σε πολλές οικογένειες ανέργων και το εισόδημα τους θα καταναλωθεί στην τοπική αγορά, εργαζόμαστε για  τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου που θα τονώσουν το τοπικό εμπόριο ,τη σχολή του επιχειρηματία που θα βελτιώσει την ποιότητα των  υπηρεσιών και θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολλούς κλάδους επιχειρήσεων.
Αναλυτικό υπόμνημα του τι θα κάνουμε στο επιμελητήριο και τι ζητάμε από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση θα στείλουμε στις αρχές του επομένου μήνα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα σωματεία και συλλόγους μέλη μας.
Το 2012 είναι η χρονιά που θα καθορίσει το μέλλον όλων μας για πολλές δεκαετίες.

Το μέλλον αυτό είναι καθήκον μας ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες να το διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο .
Οι ξένοι κάνουν τη δουλειά τους και μας βοηθούν για το συμφέρον τους , δεν είναι ούτε εισβολείς ούτε σωτήρες .
Απο εμάς εξαρτάται να κάνουμε αυτό που πρέπει για το μέλλον των παιδιών μας .
Να συνεχίσουμε όπως στο παρελθόν δεν είναι πλέον δυνατόν .
Πρέπει να αλλάξουμε όλοι και να γίνουμε καλύτεροι, παραγωγικοί , καινοτόμοι.
Πρέπει όλοι να δείξουμε έμπρακτα αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ,τους ανέργους  και όσους έχουν ανάγκη γιατί αλλιώς η κοινωνική αναταραχή θα καταστρέψει την κοινωνία.
Πρέπει το κράτος άμεσα να γίνει σύγχρονο και αποτελεσματικό γιατί δεν λειτουργεί όπως πρέπει σήμερα .
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία και τα αντικίνητρα στις επενδύσεις .
Ας  ξεκινήσουμε το 2012 κάνοντας ότι κάνουν  άλλοι λαοί πετυχημένα , για παράδειγμα οι Ιταλοί που έχουν κυβέρνηση  από 11 μονό πρόσωπα και όχι 48 που έχουμε εμείς , όπως οι Ισπανοί που παγώνουν μεν τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά δεν τις μειώνουν , όπως οι Βούλγαροι που έχουν φορολογία 10% για τις επιχειρήσεις , όπως οι Τούρκοι που επιτρέπουν στα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν ελεύθερα τα λιμάνια τους ενώ εμείς ακόμα δεν το επιτρέπουμε .
Ας διαπραγματευτούμε με τους δανειστές καλύτερους όρους η να εξηγήσουμε τα παράξενα στις συμβάσεις ,  ενώ έχουμε μεγάλη ανάγκη σε χρήμα αποκλείουμε δανεισμό από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα .
Και αφού γίνουν όλα αυτά να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι η αποστολή μας ,η επιχείρηση μας, η δουλειά μας .
Σήμερα πολιτικολογούμε αναγκαστικά γιατί η απόδοση και το μέλλον των επιχειρήσεων εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές που αλλάζουν και τα μέτρα της κυβέρνησης και όχι τόσο από αυτή καθαυτή την επιχείρηση.
Όσο παραμένει αβέβαιο αν και πότε  το κράτος θα επιστρέψει το ΦΠΑ που χρωστά στις επιχειρήσεις , όσο είναι αμφίβολο πότε θα πληρώσει το κράτος για τις προμήθειες πολλών ετών πριν , δεν μπορούμε να εστιαστούμε στις δουλειές μας .
Εύχομαι σε όλους  υγεία και πρόοδο στην νέα χρονιά .