6 Δεκ 2011

Συζήτηση για τις ΕΟΖ στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο


Δε θα διαταραχθούν τα εργασιακά κεκτημένα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περίπτωση που ευοδωθούν οι προσπάθειες του για τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης. Αυτό σημείωσε με έμφαση ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης...
 
κατά τη χθεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τις ΕΟΖ, από το οποίο και την εξουσιοδότηση στη διερευνητική διαδικασία.

Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα μοχλεύσουν την τοπική οικονομία. Σε αυτό το στόχο υπακούει και το αίτημα για περιφερειακό «fast track» στις επενδύσεις

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να σκεφτεί ότι θα έρθει στην Ελλάδα για να κάνει δουλίτσες», είπε ο Π. Τατούλης και υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι η εξέταση των διαδικασιών για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πάνω σ' ένα εργαλείο που μπορεί να αποβεί χρήσιμο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι η δημιουργία ΕΟΖ δεν αποτελεί την αναπτυξιακή στρατηγική και την προτεραιότητα της περιφέρειας, αλλά ένα εργαλείο που χρήζει διερεύνησης κατά πόσον είναι χρήσιμο στην ελληνική ιδιαιτερότητα. Επίσης, επισήμανε πως δεν είναι εύκολη μια τέτοια διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντιβαίνει στη βασική αρχής της, αυτή της ανταγωνιστικότητας.


Χαρακτήρισε, δε, τις ΕΟΖ ως ένα μοντέλο που απαιτεί την προσέγγιση έμπειρων τεχνοκρατών και ενημέρωσε το Σώμα ότι το θέμα τέθηκε κατά τη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να το συζητούν και για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να πειστούν με συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση και η οποία θα την υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά προτεραιότητα. «Οι ειδικοί αναπτυξιακοί νόμοι άλλωστε δεν αποτελούν κάτι ανάλογο;», αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

«Ο τόπος για να σωθεί χρειάζεται συλλογική λειτουργία, συλλογική αντίληψη, συλλογική παιδεία, σεβόμενοι τη διαφορετική αντίληψη καθενός», τόνισε και ενημέρωσε το Σώμα για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κατασκευής της Ολυμπίας οδού, Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, έπειτα από την παρέμβασή του στις Βρυξέλλες.


aftodioikisi.gr