26 Δεκ 2011

Κορυφαία όλων των εποχών η Μπάρτσα;

 
Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, απλώς τους τελευταίους µήνες έχει κορυφωθεί. 
Είναι η σηµερινή Μπαρτσελόνα η καλύτερη οµάδα όλων των εποχών; 
Μπορεί να συγκριθεί αυτή η οµάδα του κ. Πεπ Γκουαρδιόλα, του Λιονέλ Μέσι, του Τσάβι, του Αντρές Ινιέστα...
του Κάρλες Πουγιόλ και του Τζέραρντ Πικέ µε τη Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του ‘50 των Αλφρέδο ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας, µε τον Αγιαξ της δεκαετίας του ‘70 του Γιόχαν Κρόιφ, την Μπάγερν Μονάχου του Φραντς Μπεκενµπάουερ και του Γκερντ Μίλερ, την Εθνική Βραζιλίας του 1970 των Πελέ, Τοστάο, Ριβελίνο , Ζαϊρζίνιο, Κάρλος Αλµπέρτο, Ζέρσον, µε τη Μίλαν της δεκαετίας του ‘80 του κ. Αρίγκο Σάκι και των Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ , Φρανκ Ράικαρντ, Κάρλο Αντσελότι , Φράνκο Μπαρέζι;

Οι αναλυτές και οι θεωρητικοί του ποδοσφαίρου έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να συγκρίνουν ποδοσφαιριστές διαφορετικών εποχών. Το αποτέλεσµα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. ∆εν υπάρχει σύγκριση. Σε άλλη εποχή µεσουράνησε το άστρο του Πελέ, σε άλλη του Κρόιφ, του Ντιέγκο Μαραντόνα, του Ζινεντίν Ζιντάν και του Μέσι. Το θέµα ωστόσο εξακολουθεί να παραµένει στο τραπέζι.

Στη συζήτηση θα υπάρχει πάντα και το φιλοσοφικό «τι θα γινόταν αν κατακτούσε το Μουντιάλ» για την Ουγγαρία του ‘54, την Ολλανδία του ‘74 και του ‘78 και τη Βραζιλία του ‘82. 

Οµως, κακά τα ψέµατα, η απόσταση που χωρίζει τις µεγάλες οµάδες από τις µεγαλύτερες όλων των εποχών, είναι και το... χρυσάφι που έχουν συλλέξει
Ετσι, δεδοµένης και της κατακόρυφης αύξησης του βαθµού δυσκολίας µε την πάροδο των χρόνων, η παντοκρατορία της σηµερινής Μπαρτσελόνα µε τους 13 τίτλους την τελευταία τριετία (16 την τελευταία εξαετία, κατά την οποία παραµένει αναλλοίωτος ο βασικός κορµός της) θα της έδινε στο πιάτο τον άτυπο τίτλο της κορυφαίας οµάδας όλων των εποχών. 
Σαφώς και µετρούν τα γκολ, οι νίκες και οι τίτλοι, ωστόσο αυτό που κάνει τη σηµερινή Μπαρτσελόνα διαφορετική, είναι η άνεση και το στυλ µε το οποίο έχει κατακτήσει την κορυφή. Οχι για ένα µατς, ούτε καν για µία και µόνη αγωνιστική περίοδο, αλλά επί σειρά ετών αποδίδει θεαµατικό ποδόσφαιρο, αγωνιζόµενη µάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ενας µετά τον άλλον, ποδοσφαιριστές και προπονητές, εν ενεργεία ή παλαίµαχοι, αναγνωρίζουν, ότι η σηµερινή Μπαρτσελόνα είναι η κορυφαία οµάδα όλων των εποχών. Μετά την (δεύτερη τα τελευταία τρία χρόνια) ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε τελικό Τσάµπιονς Λιγκ, στο «Γουέµπλεϊ» του Λονδίνου τον περασµένο Μάιο, ο προπονητής των Κόκκινων ∆ιαβόλων σερ Αλεξ Φέργκιουσον δεν δίστασε να παραδεχτεί: «Χάσαµε από την καλύτερη οµάδα που αντιµετωπίσαµε ποτέ. Την καλύτερη οµάδα, στην καλύτερη στιγµή της». 

Ακόµη και η αθλητική εφηµερίδα της Μαδρίτης «Marca» σε ψηφοφορία της ανέδειξε µε συντριπτικό ποσοστό τη µισητή αντίπαλο της Βασίλισσας Ρεάλ ως κορυφαία όλων των εποχών.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα όσων έχουν θαµπωθεί από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν ο τεχνικός που κέρδισε το Μουντιάλ 2006 µε την Εθνική Ιταλίας κ. Μαρσέλο Λίπι : «Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, εκτός από τους τίτλους που κέρδισαν µε τους Μπλαουγκράνα, αποτέλεσαν και αποτελούν τον βασικό κορµό της Εθνικής Ισπανίας που κατέκτησε το Euro 2008 και το Μουντιάλ 2010».

Σφετεριστές του θρόνου της Μπαρτσελόνα σε Ισπανία και Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί. 

Οµάδα που να παρουσιάσει καλύτερο θέαµα συνδυάζοντάς το µε την κατάκτηση τίτλων, µάλλον θα πρέπει να περιµένουµε µερικές δεκαετίες. 
Οπότε όσο µας το επιτρέπει ο Μέσι και η παρέα του, ας απολαύσουµε αυτή την Μπαρτσελόνα!

ΠΗΓΗ: tovima.gr