25 Νοε 2011

Μεγαλειώδης ανατροπή Παναθηναϊκού δια χειρός Διαμαντίδη


Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τα ευρωπαϊκά γήπεδα και δεν χάνει ευκαιρία να το υπενθυμίσει. 
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έδειξε την κλάση και την προσωπικότητά του, πήρε πάνω του τον Παναθηναϊκό όταν η μπάλα έκαιγε και τον...
οδήγησε στη νίκη. 

Με 11 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ματς, οι “πράσινοι” έχαναν με 4 πόντους από τη Μάλαγα, όμως ο μεγάλος αρχηγός πέτυχε δύο τεράστια τρίποντα και “έκλεψε” τη νίκη μέσα από τα χέρια των Ισπανών (77-76). Έτσι, οι Πρωταθλητές Ευρώπης γλίτωσαν την τρίτη σερί ήττα και αγκάλιασαν τη δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω από την αήττητη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.


Όλα έμοιαζαν εύκολα για 15 περίπου λεπτά. Ο Παναθηναϊκός έχτισε διαφορά 17 πόντων και προμηνυόταν ένας υγιεινός περίπατος. Τελικά, μόνο τέτοιος δεν ήταν. 
Η Μάλαγα υποχρέωσε τους “πράσινους” σε λάθη, εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά τους κενά και με ένα τρελό τρίποντο του Βάλτερς από το κέντρο του γηπέδου, οι Ανδαλουσιάνοι μείωσαν στους 2 πόντους στο φινάλε του ημιχρόνου.


Στο δεύτερο 20λεπτο, το ματς είχε το χαρακτήρα θρίλερ, αλλά και προσωπικής μονομαχίας. 
Η Μάλαγα έβρισκε συνεχές σκοράρισμα από τον ψηλό Ζούκα Ζόριτς, ενώ ο Παναθηναϊκός βασίστηκε αποκλειστικά στην τεράστια προσωπικότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη. 
Όσο περνούσε η ώρα, οι συμπαίκτες του έδειχναν να θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν την μπάλα, οπότε το σκοράρισμα περιοριζόταν στον αρχηγό και σε κάποια φόλοου του Ίαν Βουγιούκα. Με 15 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Βάλτερς έβαλε ένα τρίποντο-μαχαιριά, στέλνοντας τη διαφορά στο +5. Οι Ισπανοί πανηγύριζαν έξαλλα και ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ για να παίξει το τελευταίο του χαρτί.


Η μπάλα πήγε ασφαλώς στον Διαμαντίδη. Χωρίς να το σκεφτεί (και αφού η άμυνα έκανε το έγκλημα να τον ξεχάσει) σηκώθηκε και μείωσε στον πόντο. Η Μάλαγα έκανε την επαναφορά και ο Διαμαντίδης έκανε φάουλ στον Ντάρντεν, έναν παίκτη που μέχρι εκείνο το σημείο είχε 5/6 βολές. Ο Αμερικανός έχασε την πρώτη, αλλά ευστόχησε στη δεύτερη. 
Η εντολή του Ομπράντοβιτς ήταν σαφής: ή όλα ή τίποτα. Ο Σάτο έδωσε στον Καλάθη, εκείνος βρήκε τον Διαμαντίδη και ο σπουδαίος αυτός παίκτης, με τον Βάλτερς κρεμασμένο πάνω του, πέτυχε το τρίποντο και χάρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη και κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη θέση του ομίλου.


Τα δεκάλεπτα: 17-27, 43-45, 57-58, 76-77.
 
ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (Τσους Ματέο):
Φιτς 9 (1), Ροντρίγκεθ 2, Βάλτερς 11 (3), Πέριτς 2, Ντάρντεν 13 (1), Γκαρμπαχόσα 9 (1), Φρίλαντ 1, Ζόριτς 21, Σινάνοβιτς 2, Μπλάνκο 6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Μπατίστ 8, Λόγκαν 8, Σάτο 13 (1), Διαμαντίδης 23 (7), Βουγιούκας 7, Νικ Καλάθης, Σμιθ 13 (2), Καϊμακόγλου 1, Γιασικεβίτσιους 4.

ΠΗΓΗ: enet.gr