4 Οκτ 2011

FT: Αξίζει την στήριξη της Ευρώπης ο Παπανδρέου


 Έκκληση για την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κάνει μέσω πρωτοσέλιδου άρθρου της η γερμανική έκδοση των Financial Times. 
Η γερμανική εφημερίδα «πλέκει το εγκώμιο» του Γιώργου...
 
Παπανδρέου και σημειώνει, ότι κανένας πρωθυπουργός δεν έχε αναλάβει τόσο σημαντικό και δύσκολο έργο.

H Financial Times Deutschland υπογραμμίζει, ότι μερικά πράγματα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κινηθούν γρηγορότερα στην Ελλάδα.
Προσθέτει, όμως, ότι παρά την κριτική για τις καθυστερήσεις η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, δεδομένης της ύφεσης και των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, για να εφαρμόσει τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο σημαντικότερος εγγυητής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αντίθετα με πολλούς από τους προκατόχους του, αναλαμβάνει τις ευθύνες για την πατρίδα του, δείχνει φανερά βούληση για αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής και της εθνικής οικονομίας και ανέχεται τις οργισμένες διαμαρτυρίες.

Σχεδόν κανείς Πρωθυπουργός δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ένα τόσο δύσκολο έργο όπως ο Παπανδρέου: να πρέπει να εξυγιάνει μια χώρα εν μέσω ύφεσης, γνωρίζοντας ότι, αν αποτύχει, θα αμφισβητηθεί ολόκληρη η νομισματική ένωση.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε στις χρηματαγορές, αν αυτός παραιτούνταν – ελλείψει στήριξης από τον ίδιο τον λαό του και τους ευρωπαίους εταίρους. Η Ελλάδα θα παρέλυε πολιτικά για μήνες, θα επαπειλούνταν πρόωρες εκλογές και τελικά νίκη της λαϊκιστικής, επικριτικής στις μεταρρυθμίσεις, αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικοί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να τα σκεφτούν καλά όλα αυτά, όταν κρίνουν αυστηρά την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Μέσα σε λίγους μήνες δεν μπορούν να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, που δεν έγιναν δεκαετίες τώρα.

Ο Παπανδρέου αξίζει πολιτικής στήριξης και σεβασμού, ειδικά μάλιστα από τη γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει και τερματισμό της επικίνδυνης φλυαρίας περί ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη ή των φωνών για ταχεία «συντεταγμένη χρεοκοπία» - που λόγω της έλλειψης νομικών ρυθμίσεων θα μπορούσε γρήγορα να έχει εξίσου σοβαρές συνέπειες με τη χρεοκοπία της Lehman το 2008, σημειώνει η εφημερίδα.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr