2 Οκτ 2011

«Κούρεμα» και ΕΥΡΗΚΑ στο τραπέζι του eurogroup


Του Δημήτρη Τσιόδρα
Εναλλακτικές λύσεις συνεχίζουν να επεξεργάζονται σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι, αφού είναι σαφές πλέον, ότι με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν δίνεται απάντηση στο «αν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος»...

Στις συναντήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε πτυχές των νέων σχεδίων, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσων για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε., που θα κουβεντιαστούν και αύριο στο eurogroup, θα παρουσιαστούν στα μέσα Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χ. Β. Ρομπάι και αναμένεται να λάβουν την οριστική τους μορφή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο Βερολίνο θεωρούν ανεπαρκές το «κούρεμα» κατά 21% των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες
(εξ ου και οι δηλώσεις Σόιμπλε για το ενδεχόμενο αλλαγής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου) και επιθυμούν ένα «κούρεμα» ύψους 50%, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται κι άλλες εναλλακτικές λύσεις (μία από αυτές είναι το σχέδιο «Εύρηκα» - το οποίο αναλύεται στη σελ. 11 παρακάτω). 

Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν, ότι με το 21% διασώζονται οι τράπεζες, οι οποίες θα υποστούν κάποια ζημιά, αλλά διασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής τους, αφού τα νέα ομόλογα θα έχουν εγγύηση του EFSF και θα υπόκεινται πλέον όχι στον ελληνικό, αλλά στον βρετανικό νόμο. Ομως, δεν γίνεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο θα εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει, ότι οι αποφάσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι, θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. 

Στις σκέψεις, όμως, για μεγαλύτερο «κούρεμα» αντιδρούν οι Γάλλοι, αφού οι γαλλικές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη περιφέρεια και υφίστανται τεράστιες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας μεγάλη πτώση των μετοχών τους. 

Γι' αυτόν το λόγο, στο κέντρο των συζητήσεων για το πρόβλημα του χρέους βρίσκονται τα εξής:

- Η κεφαλαιακή ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) για την αγορά ομολόγων και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού (EMS) έναν χρόνο νωρίτερα (καλοκαίρι του 2012). Πιο ενεργός ρόλος συζητείται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κάποιες από τις προτάσεις αφορούν τη μετατροπή του EFSF σε ένα είδος τράπεζας, που θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να διοχετεύσει μεγάλες ποσότητες χρήματος.

- Ολο και μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης καταλαμβάνει, πλέον, η ανάγκη ενίσχυσης με κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από μια επιλεκτική ελληνική χρεοκοπία, αλλά και από την έκθεση στα ομόλογα των άλλων χωρών που έχουν προβλήματα. Για τα θέματα αυτά η Αγκελα Μέρκελ θα έχει αλυσιδωτές συναντήσεις την Πέμπτη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζ. Κ. Τρισέ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Ν. Σαρκοζί.

- Στις 17-18 Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, ο Χ. Β. Ρομπάι θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών από τις Βρυξέλλες και ποινές γι' αυτούς που παραβιάζουν τις συνθήκες. Επίσης θα επανέλθει στο τραπέζι πρόταση για ευρωομόλογο, την οποία επεξεργάζεται η Κομισιόν. Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στα μέσα της εβδομάδας η Μαρία Δαμανάκη ζήτησε «ευρωομόλογα τώρα, γιατί σε λίγο θα είναι ασύμφορα» και πρόσθεσε, ότι χρειάζεται «όχι μόνο ανάπτυξη αλλά και πακέτο απασχόλησης».

Μετά την παρουσίαση των προτάσεων στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου θα ακολουθήσει διαβούλευση και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύνοδο κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. 

Τότε ενδέχεται να δοθεί και η οριστική απάντηση για το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος.

Οσον αφορά την 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Ομως η συζήτηση, πλέον, δεν αφορά την επόμενη δόση, αλλά έχει προσλάβει άλλα χαρακτηριστικά.

*Ανεπαρκείς έχουν αποδειχθεί όλες οι αποφάσεις που έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Πάντα προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο. Ο χρόνος όμως τώρα τελειώνει. Και, αν και αυτές οι αποφάσεις φανούν ανεπαρκείς, ίσως να μην υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για επανόρθωση.


ΠΗΓΗ: enet.gr