Σε πυρετώδεις ρυθμούς και εν μέσω διαφωνιών και εντάσεων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια οριστική συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως «βρικόμαστε κοντά σε λύση», δύο...
ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Οι τραπεζίτες φέρεται να επιμένουν σε απομείωση που να μην ξεπερνά το 40%, ενώ η γερμανική κυβέρνηση προτείνει έως 60% και ενίσχυση του EFSF στο 1 τρισ.
Το ΔΝΤ, πάλι, με non paper σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητά «κούρεμα» άνω του 50%. Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απείλησε σήμερα με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο.
Σε ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν όψει της ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF στη γερμανική Βουλή την Τετάρτη, φέρεται να δήλωσε ακόμη, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν διεθνή εποπτεία στην Ελλάδα, ώστε η διαφθορά να μην επηρεάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ειδικότερα, ότι εξετάζεται η συγκρότηση σώματος αξιωματούχων που θα επιβλέπουν το πρόγραμμα.
Αυτοί, όπως είπε, θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο απατών και θα διασφαλίσουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με τον βέλτιστο τρόπο.
Πάντως, η Κομισιόν διέψευσε νωρίτερα τα περί προθέσεων των Βρυξελλών να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Κατά την ίδια συνάντηση, η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ακόμη, ότι το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί από 50% έως 60%. Παράλληλα, το Βερολίνο στοχεύσει σε ενίσχυση του EFSF, που θα φτάνει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ.
Ο Γιούεργκεν Τρίττιν, βουλευτής των Πρασίνων που συμμετείχε στην ενημέρωση που έκανε η Μέρκελ στην αντιπολίτευση για τη Σύνοδο της Κυριακής, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως η καγκελάριος προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής σε «πάνω από 50% και κάτω από 60%».
Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Σοσιαλδημοκράτες) και Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι) ανέφεραν πως η καγκελάριος τους ενημέρωσε επίσης, ότι στόχος είναι η ισχύς του EFSF να αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, που θα περιλαμβάνουν εγγύηση των ομολόγων που εκδίδουν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιθανή διεύρυνση της συνεργασίας του με ξένους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ.
Ο Οζντεμίρ πρόσθεσε, ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μέρκελ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό αφορά περίπου 90 τράπεζες που συμμετείχαν στα στρες τεστ. Οι γερμανικές τράπεζες θα συγκεντρώσουν 5,5 δισ. ευρώ.
Αλλά και το ΔΝΤ, με non paper σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητά «κούρεμα» άνω του 50%. Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπισης της κρίσης.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να τηρήσει τα υπεσχημένα παρά τις δυσκολίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ωστόσο προσθέτει, ότι απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις.
Η έκθεση του ΔΝΤ έχει ορίζοντα χρόνου έως το 2030, ενώ τοποθετεί την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2021.
Κομισιόν: Κοντά σε συμφωνία
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση», ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων. Σημείωσε, πάντως, ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημόσιων εθνικών αρχών.
Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε, ότι με τον όρο μέτρα νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο κ. Αλταφάζ αναφέθηκε και στα περί πρόθεσης των Βρυξελλών να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε, ότι οι ιδιώτες επενδυτές «πρέπει να μετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο» στη μείωση του ελληνικού χρέους.
«Είπαμε τον Ιούλιο πως η μείωση θα είναι στο 21%, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση είναι γύρω στο 50%, 60%...», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του «κουρέματος».
Ο Γιούνκερ παραδέχεται, πως δεν υπάρχουν περιθώρια να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να μετάσχουν στο σχέδιο. «Εάν το επιβάλουμε τότε θα έχουμε αυτό που ονομάζεται πιστωτικό γεγονός και όλα θα καταρρεύσουν».
Ωστόσο, εάν οι τράπεζες κωφεύσουν «μπορεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση». Αλλά «το αποκλείω, δεν το επιθυμώ, θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα που θα είναι χρεοκοπημένη. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr