Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, την Κυριακή το βράδυ, στις Βρυξέλλες, συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί...
Παρόντες στη συνάντηση ήταν από ευρωπαϊκής πλευράς οι πρόεδροι της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση αυτή ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά είναι πλέον σαφές ότι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι όπως ανέφερε καλά πληροφορημένος κοινοτικός παράγοντας ο εντοπισμός των «διορθωτικών κινήσεων» που θα πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.
Ο ελληνικός στόχος είναι σύμφωνα με την ίδια πηγή η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».
Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στην Ευρωζώνη, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
«Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», σημείωσε η ίδια πηγή τονίζοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η πάγια θέση των ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.
Ωστόσο ασαφές παραμένει προς το παρόν το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι ιδιώτες ομολογιούχοι αρνηθούν να αποδεχθούν τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 21% που αποδέχθηκαν στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη είναι διχασμένη με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να τάσσονται υπέρ του πειθαναγκασμού των ομολογιούχων, ακόμη και αν αυτό θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο, και τις χώρες της «λατινικής Ευρώπης» να αντιδρούν έντονα.
Λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες οι Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου της Κυριακής επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.
to vima.gr