Του Χρήστου Ζιώτη
Σκληρό παζάρι ξεκινά αυτή την εβδομάδα για το κούρεμα των ομολόγων.
Η νέα «αναθεωρημένη» συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εν όψει...
της συνόδου κορυφής, γεγονός που προϋποθέτει το «συμβιβασμό» μεταξύ της Ε.Ε και των τραπεζών.
Ωστόσο οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές, αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα και με την κρίση να σκιάζει απειλητικά.
Παρ' όλο, που το «βάθος του κουρέματος» των ομολόγων έχει μεταβληθεί σε ελατήριο που ξεκινάει από το 30% και εκτινάσσεται στο 50% με 60%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μένει σταθερή στο πνεύμα της 21ης Ιουλίου.
Η αρχική συμφωνία είχε καθορίσει το μέγεθος των απωλειών για τους ιδιώτες στο 21% προσδιορίζοντας το χαρακτήρα της συμμετοχής ως εθελοντικής.
Ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20, διαβεβαίωσε, ότι «η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν ξανανοίγει, αλλά αναθεωρείται». Η δήλωση αυτή προδικάζει ώς ένα βαθμό, τα όρια στα οποία θα κινηθεί το εύρος των απωλειών για τους ιδιώτες.
Ετσι, περιορίζονται οι πιθανότητες για ένα... «βαθύ κούρεμα» των ομολόγων.
Και τούτο γιατί αν οι απώλειες για τους ιδιώτες αγγίξουν τα όρια του 50%, αμφισβητείται πλέον στην πράξη ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής τους.
Επομένως, μία τέτοια επιλογή, για την οποία πίεζε η γερμανική πλευρά, θα οδηγούσε σε «συντεταγμένη χρεοκοπία» παίρνοντας ταυτοχρόνως τη «σφραγίδα» του «πιστωτικού γεγονότος». Αυτή η εξέλιξη βρίσκει αντίθετους τόσο τους ιδιώτες, αλλά κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γαλλία.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» (credit event) η ίδια θα κλείσει ερμητικά τις «στρόφιγγες της ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες.
Απειλή αντιποίνων
Είναι ενδεικτικό, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του IIF που εκπροσωπεί τις τράπεζες, Charls Dallara, προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς με το ενδεχόμενο «αντιποίνων» στην περίπτωση που οι απώλειες ξεπεράσουν το 21%.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, οι ιδιώτες επενδυτές θα αναγκαστούν να πουλήσουν ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου ν' αντισταθμίσουν τη μεγαλύτερη ζημιά που θα υποστούν από τα ελληνικά ομόλογα.
Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει «ντόμινο» και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. από την πλευρά του IIF θα έχει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γ. Ακερμαν, ο οποίος θα μεταβεί για το λόγο αυτό στις Βρυξέλλες. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες η γερμανική «Bild».
Η Black Rock
Το στέλεχος της BlackRock, Craig Philips, με μία «συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση» (μέσω δύο συνεντεύξεων στον κυριακάκτικο Τύπο) διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ. οι οποίες συνολικά θα πληρώσουν για τον έλεγχο αυτό περίπου 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του) δεν κινδυνεύουν.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρατικοποιηθούν κάποιες εξ αυτών.
ΠΗΓΗ: enet.gr