6 Σεπ 2011

Βεντέτα για... προσωπική διαφορά

(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)Στη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η τρόικα επιμένει να γίνουν δραστικές περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. 
Ακολουθεί τακτική βεντέτας. 
Δεν συμφώνησε με το σχέδιο ενιαίου μισθολογίου. 
Πρόβαλε ως επιχείρημα ότι η....

"προσωπική διαφορά" αποτελεί τέχνασμα για να μη θιγούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε υποχρεωτικές τροποποιήσεις

Η τρόικα δεν... πείστηκε με το σχέδιο μισθολογίου που της παρουσίασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέβαλε το επιχείρημα, πως η "προσωπική διαφορά" αποτελεί ένα "τρικ", για να μη θιχτούν τα... ρετιρέ του Δημοσίου.

Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις αναγκαίες τροποποιήσεις, προκειμένου το μισθολόγιο να λάβει το "ΟΚ" των δανειστών μας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι το οικονομικό επιτελείο να υιοθετήσει τις διατάξεις που εμπεριείχε το σχέδιο Παπακωνσταντίνου - Ραγκούση και να τις επεκτείνει τόσο σε ΔΕΚΟ όσο και σε ΟΤΑ.

Κατά κύριο λόγο, να προωθήσει τη διάταξη για την εξίσωση εντός τριετίας των συνολικών αποδοχών για όσους υπαλλήλους έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε τρία χρόνια οι υπάλληλοι οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών κ.λπ.) θα μετρήσουν απώλειες στις αμοιβές τους που θα φθάσουν και το 40%.

Αντίθετα, στο σχέδιο μισθολογίου που παρουσιάστηκε στην τρόικα υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, η "προσωπική διαφορά" που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των υπό κατάργηση επιδομάτων εξανεμίζεται σταδιακά και με συγκεκριμένα ποσοστά κατ' έτος σε μία επταετία.


Οπως γίνεται αντιληπτό, οι επικεφαλής της τρόικας άσκησαν "βέτο" και ζήτησαν αφενός άμεση μείωση της μισθολογικής δαπάνης και αφετέρου περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.

Δεν είναι τυχαίο, πως η κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Υπό το βάρος των πιέσεων όλα δείχνουν πως η "προσωπική διαφορά" δεν θα περάσει ή θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος εξάλειψής της και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα μισθολόγιο με τα εξής χαρακτηριστικά:

    * Εκτός των επιδομάτων αδείας - εορτών θα παραμείνουν άλλα τέσσερα επιδόματα (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας, και επίδομα για θέσεις ευθύνης) και θα καταργηθούν όλα τα υπόλοιπα.
    * Στον βασικό μισθό θα ενσωματωθεί ένα τμήμα από τις αποδοχές των σημερινών επιδομάτων.
    * Σταδιακά και σε βάθος τριετίας υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία θα έχουν και ταυτόσημες αποδοχές.
    * Στα 100 επιδόματα που καταργούνται περιλαμβάνονται όλα τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μηνιαία ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (κυμαίνονται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανταγωνιστικότητας (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), πρώην ΠΕΧΩΔΕ (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και πρώην Τουριστικής Ανάπτυξης (κυμαίνονται από 413,70 έως 450,14 ευρώ).

    Μεγάλοι "χαμένοι" θα είναι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, αφού θα αμείβονται μόνο με τον βασικό μισθό, ο οποίος θα περιέχει μόνο μέρος των επιδομάτων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr