6 Σεπ 2011

Αγριεύει το σκηνικό στην Αν. Μεσόγειο


Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η οξύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, δεν επιτρέπει την ενασχόλησή μας με άλλα θέματα που αφορούν τη γειτονιά μας αλλά και την ίδια τη χώρα μας, καθώς θα επηρεάσουν εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το Αιγαίο και την Κύπρο.
Η διπλωματική σύγκρουση μέχρις...
εσχάτων, όπως εξελίσσεται, μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ φαίνεται, πως όχι μόνο δεν θα τερματιστεί, όπως προσπαθούσε και ήλπιζε η κ. Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε αυτήν θα αναμειχθούν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Ηδη από την Παρασκευή το βράδυ κυκλοφορούσαν ευρύτατα φήμες στην Ουάσιγκτον, ότι το παράδειγμα της Τουρκίας, που απέσυρε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ, θα ακολουθήσει και η Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κρίση τις τελευταίες εβδομάδες με το Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά από το 1980, όταν με πάτρωνα την Ουάσιγκτον η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία με το εβραϊκό κράτος, που το Ισραήλ είναι απομονωμένο. Η απόφαση του Ταγίπ Ερτογάν, πριν ακόμα από το επεισόδιο στο Mavi Marmara, να ταχθεί απέναντι στους Εβραίους, έχει αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στην περιοχή.
Μόνη διέξοδο των Ισραηλινών αποτελεί η Κύπρος, με την οποία προχώρησαν σε στρατηγική συμμαχία, αλλά και η Ελλάδα, η οποία από το 2007 επιτρέπει τις ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα πράξει το Ισραήλ στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να περικυκλώσει την περιοχή των γεωτρήσεων με δικά της πολεμικά πλοία ή ακόμα και να κτυπήσει στο οικόπεδο 12.

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, βέβαια. Αλλά στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μεταξύ των πρώην συμμάχων, Τούρκων και Ισραηλινών, δεν θα είναι αυταπάτη αν ο διπλωματικός πόλεμος γίνει πραγματικός.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν, ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου αποτελεί μάννα εξ ουρανού για τη χώρα τους. 
Και όπως ενημέρωσε ο Νετανιάχου τον πρόεδρο Ομπάμα, το Ισραήλ θα προστατεύσει τα συμφέροντά του στη Μεσόγειο με κάθε μέσο

 ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ: e-parembasis