24 Σεπ 2011

Θα δηλώσουν ότι δεν πληρώνουν «αντισυνταγματική» φορολογία



Δικηγόροι, εφοριακοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις συνέταξαν κείμενο, με το οποίο δηλώνεται η άρνηση καταβολής φόρων (έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος) που χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματικούς»...


Η «Δήλωση Aδυναμίας Πληρωμής Αντισυνταγματικής Φορολογίας» απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να τεκμηριώσει στη ΔΟΥ της περιοχής του με συνταγματικούς όρους την άρνηση καταβολής των έκτακτων φόρων, που έχουν προκαλέσει σωρεία κοινωνικών αντιδράσεων.


Οι συντάκτες του κειμένου χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το μέτρο, καθώς όπως αναφέρουν:

·      Η εισφορά του άρθρου 29 του νόμου 3986/2011 αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη υπερφορολογηθεί είτε με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα, είτε με την πληρωμή απαράδεκτα υψηλών συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα που έχουν χαμηλούς αντίστοιχους συντελεστές φόρου εισοδήματος και σχεδόν μηδενική επιβάρυνση από το ΦΠΑ (λόγω του συμψηφισμού ΦΠΑ πωλήσεων-αγορών) κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας που προβλέπει το άρθρο 4 παρ.5, σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος και της αρχής της ίσης μεταχείρισης που προβλέπει το αρθ. 4 παρ. 1 & 2, του Συντάγματος.

·      Η παρ. γ της παρ.4 του άρθρου 29 του Ν 3986/2011, στην ουσία αποστερεί το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας, κατά παράβαση του αρθ. 20 παρ 1 του Συντάγματος.

·      Η απουσία διαχρονικής πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίκαιη κατανομή των φόρων, έχει αποστερήσει τεράστια ποσά από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα με φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο μεταβίβασης ακίνητων κλπ.

·      Το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά, εξαιτίας του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες , το όποιο νέο εισπρακτικό μέτρο εις βάρος τους αντίκειται στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου που αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος).


Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποδοκιμάζει σε υψηλούς τόνους την επιλογή να εκτελέσει ουσιαστικά χρέη φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μάλιστα να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν καταβάλλεται το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα. 
Ειδικά η τελευταία πρόβλεψη - κύρωση χαρακτηρίζεται από συνταγματολόγους «δυσανάλογη». Επιπλέον, τίθεται θέμα ανισότητας στην επιβολή του μέτρου, καθώς ένας πολίτης χωρίς επιπλέον εισοδήματα καλείται να πληρώσει το ίδιο με έναν πολίτη με περισσότερα του ενός ακίνητα ή εισοδήματα.


 ΠΗΓΗ: tvxs.gr