27 Σεπ 2011

Απάντηση του υπουργείου για την διαδρομή του φυσικού αερίου στην Κόρινθο


Μετά από αναφορά  την οποία είχε καταθέσει ο κ. Άγγελος Μανωλάκης στο  Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την εξώδικη δήλωση κατοίκων από τα Εξαμίλια για την διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου...
αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι :
«Για την εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ –ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ τηρήθηκε η διαδικασία της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση της Γενικής Διευθύντριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.»
Επίσης  ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΣΦΑ κος Γ. Παπασέρνος  σημειώνει  ότι ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές μελέτες και τους διαγωνισμούς για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου μήκους 159 χ.λ.μ. σε πρώτη φάση έως την περιοχή της Μεγαλόπολης, για την τροφοδότηση των εκεί εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Α.Ε.
 Μέσα στο πλαίσιο των παραπάνω μελετών ερωτήθηκαν και ενημερώθηκαν φορείς όπως ΥΠΕΘΑ , ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΝΕΧΩΠ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ καθώς και Νομαρχιακά Συμβούλια.
Ο αγωγός προς Μεγαλόπολη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μελλοντικά να είναι εφικτή η τροφοδότηση των αστικών και βιομηχανικών περιοχών κατά μήκος της όδευσής του και η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2012.
Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο αγωγό με την τελική επιλεγείσα χάραξη αποφεύγεται η διέλευση μέσα από οικισμούς από αρχαιολογικές περιοχές απολύτου προστασίας , από περιοχές ΝΑΤURA  2000 , βιοτόπους και περιοχές ειδικής προστασίας.
Τέλος επισημαίνεται ότι πέραν της αποζημίωσης της γης και των υπερκείμενων, αποζημιώνεται πλήρως και η ηρτημένη εσοδεία των καλλιεργειών η οποία χάνεται κατά την περίοδο της κατασκευής, με τιμές που καθορίζει ο Περιφερειάρχης Πελ/σου.

Ο κ. Μανωλάκης θεωρεί πως το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή θα πρέπει να τύχει μέγιστης προσοχής και άρτιου σχεδιασμού τόσο από πλευράς της κεντρικής εξουσίας όσο και των τοπικών κοινωνιών και ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις των αρμοδίων για το θέμα με τοπικούς φορείς θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την γρήγορη υλοποίηση του αγωγού χωρίς περαιτέρω εμπόδια.