17 Σεπ 2011

Το «αριστούργημα» Ελλάδα κινδυνεύει


«Ελλάδα, κρατικό μνημείο σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος άρθρου της «Le Soir», στο οποίο παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Olivier Mouton, οι οκτώ πληγές, που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.
Παράλληλα, ο γάλλος φιλόσοφος Guy Sorman, σε άρθρο του με τίτλο «ο...
ελληνικός μύθος» στην ABC, αναφέρει πως το ελληνικό κράτος δεν είναι διατεθειμένο να επιστρέψει τα χρήματα στους πιστωτές και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «μία επινόηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων».



Το άρθρο της Le Soir συνοδεύεται από μία φωτογραφία του Παρθενώνα, όπου σε κάθε στύλο αναγράφεται και μία «πληγή» της Ελλάδας, που σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι οι αιτίες του σημερινού αδιεξόδου.
Ως πρώτη πληγή ο δημοσιογράφος αναγνωρίζει τη γραφειοκρατία, «ένας ολόκληρος στρατός, μία κρατική μηχανή αντάξια της υπο-Σαχάριας  Αφρικής», σημειώνοντας, πως είναι ένα φαινόμενο «τελείως ανώμαλο για μία Ευρωπαϊκή χώρα». 
Στο δεύτερο στύλο αναγράφεται η λέξη «νεποτισμός». «Δύο οικογένειες στην εξουσία», οι οποίες συνδέονται με δεσμούς συνενοχής και αντιπαλότητας, «περιορίζοντας τους όρους της πολιτικής συζήτησης». Μάλιστα, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για ένα πλέγμα «κατά το ήμισυ μαφιόζικο, που παραλύει τα πάντα».

Τρίτη πληγή, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, είναι το πελατειακό σύστημα. Οι δύο οικογένειες, σημειώνει ο δημοσιογράφος, ανεβαίνοντας στην εξουσία, έπρεπε να εξυπηρετήσουν αυτούς που τις είχαν στηρίξει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατάχρηση πόρων. «Τόσο απλό, όσο και θλιβερό», σχολιάζεται στο άρθρο.

Ως τέταρτη κολόνα του σαθρού οικοδομήματος της Ελλάδας, παρουσιάζεται ο αρχαϊσμός.
Ο Mouton υποστηρίζει, πως η πολυτέλεια στη χώρα κυριαρχεί, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως ένα προθάλαμο της Porsche και της Mercedes. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο κείμενο, η Ελλάδα έχει έλλειψη καινοτομίας, καθώς μόλις το 0,5% του προϋπολογισμού δίνεται στην έρευνα.

Πέμπτη πληγή είναι η διαφθορά, «το μελανό σημείο της Ευρώπης», όπως σημειώνεται στον υπότιτλο. Ο αρθρογράφος τονίζει πως «το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδας είναι εκτός ορίου»", υποστηρίζοντας πως το 30-40% της ελληνικής οικονομίας αποτελείται από μαύρο χρήμα. «Εάν αυτά τα λεφτά εντοπίζονταν, το χρέος της χώρας θα έσβηνε», σημειώνει και προσθέτει πως «το 80% των Ελλήνων έγινε ιδιοκτήτης με αυτό τον τρόπο και για αυτό η κυβέρνηση θέλει να τους φορολογήσει».

Στη συνέχει ο Mouton αναφέρεται στις συντεχνίες. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για ύπαρξη συντεχνιών «από τους κομμωτές μέχρι και την εκκλησία», η οποία, όπως σημειώνει, αποτελεί και τη μεγαλύτερη εξ αυτών. «Η εκκλησία δεν πληρώνει φόρους, ενώ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες της χώρας», παρατηρεί με έκπληξη ο δημοσιογράφος.

Οι δύο τελευταίες πληγές της Ελλάδας, που σύμφωνα με το άρθρο την έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση είναι η «υπερβολική χαλαρότητα» και η «παράνοια για στρατιωτικό εξοπλισμό».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει, πως η Ελλάδα καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ (5%) στην Ευρώπη για την άμυνά της. «Και όλο αυτό δεν θα χρησίμευε πιθανώς σε τίποτα, σε περίπτωση ενδεχόμενης Τούρκικης εισβολής», σχολιάζει.
Σχετικά με τη «χαλαρότητα» γίνεται αναφορά στο κτηματολόγιο και στην φορολόγηση. Ο Mouton, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο και αναποτελεσματικό κράτος», σημειώνει πως υπάρχουν πολλοί κανόνες, οι οποίοι ωστόσο ή αλληλοαναιρούνται ή δεν εφαρμόζονται.


Από την πλευρά του, ο Γάλλος φιλόσοφος Guy Sorman, στο άρθρο του «ο ελληνικός μύθος», που δημοσιεύεται στην ABC, επισημαίνει, πως «η Ελλάδα είναι μία επινόηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων» και προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ή δεν θα θελήσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Όπως σημειώνει ο Sorman, η Ελλάδα είναι ένα τεχνητό δημιούργημα, με τους Έλληνες να έχουν  «ελάχιστη σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να είναι περισσότερο μία οθωμανική φυλή».

Ανατρέχοντας στην ιστορία, ο αρθρογράφος αναφέρει, πως οι ξένες δυνάμεις χρηματοδοτούσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας του.
Παράλληλα, σημειώνει, πως η Ελλάδα δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά ούτε και στο κοινό νόμισμα, ωστόσο κατάφερε να γίνει μέλος των δύο ενώσεων, παραποιώντας τα στοιχεία.

Ο Sorman υπογραμμίζει, πως το ελληνικό κράτος δεν νιώθει υποχρεωμένο να επιστρέψει τα χρήματα στους πιστωτές του, όπως ακριβώς οι έλληνες πολίτες δεν νιώθουν υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προς ένα κράτος που προήλθε από αλλού και στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά των πολιτικών και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Επιπλέον, ο γάλλος φιλόσοφος αναφέρει στο άρθρο του, πως πολλοί έλληνες πολίτες αποτελούν μέρος μειονοτήτων, τουρκικών ή αλβανικών, στις οποίες το κράτος αρνείται τα δικαιώματά τους.

Ο Sorman καταλήγει γράφοντας, πως «για όλους τους παραπάνω λόγους η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ή δεν θα θελήσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, με την ελπίδα πως οι ευρωπαίοι θα σπεύσουν να στηρίξουν για ακόμη μία φορά τον ελληνικό μύθο».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr