19 Σεπ 2011

Αναδρομικό «κόσκινο» για τις καταθέσεις του εξωτερικού


Σε ελέγχους για τις καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκαν από το 2009 και ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ κατ' έτος, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. 
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι τράπεζες θα πρέπει να στείλουν...
τα σχετικά στοιχεία για μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Παράλληλα, από εδώ και στο εξής, θα στέλνουν ανάλογα στοιχεία κάθε μήνα. 
Σχετικά με την αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών, θα υπάρξει κάποιο είδος φορολόγησης, αν και το υπουργείο τονίζει, ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής τρόπος.


Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, θα ελεγχθούν οι καταθέσεις νομικών ή φυσικών προσώπων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ κατ' έτος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα.


Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται, πως για τον τρόπο χειρισμού των "πληροφοριών" θα ακολουθηθεί η πεπατημένη άλλων χωρών.
Ένα ενδεχόμενο είναι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις (έλεγχος πόθεν έσχες), να τους επιβληθούν πρόστιμα καθώς και προσαυξήσεις, μαζί με το φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν επί των αδήλωτων εισοδημάτων.


Οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάλογο με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κά) των φορολογούμενων που έβγαλαν καταθέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού καθώς και τα συγκεκριμένα ποσά όπως και τις χώρες προορισμού.


Η πρώτη αποστολή των καταλόγων από τις τράπεζες θα αφορά στο διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου 2011 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.


Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα ακόλουθα στοιχεία:


    α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,
    β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.


Αναφορικά με τις μεταφορές πίστωσης, που εκκινούνται από λογαριασμό πληρωμών που τηρεί στο πιστωτικό ίδρυμα ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πληρωτής/εντολέας και τα εμβάσματα, που εκκινούνται με μετρητά, χωρίς τήρηση λογαριασμού πληρωμών, διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία:


    α) τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,
    β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται,
    γ) Συνολικό αριθμό δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται,
    δ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού,
    ε) Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ,
    στ) Μοναδικό κωδικό αναφορά του εμβάσματος,
    ζ) Κωδικό νομίσματος συναλλαγής,
    η) Ποσό συναλλαγής,
    θ) Ημερομηνία συναλλαγής,
    ι) Χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος,
    ια) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου,
    ιβ) Τράπεζα δικαιούχου.

ΠΗΓΗ: enet.gr