19 Σεπ 2011

Τα οκτώ «βουνά» του δημόσιου χρέους


Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο ερχόμενος Μάρτιος, καθώς λήγουν ομόλογα ύψους 22,4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου για να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους. Ομόλογα 7,7 δισ. ευρώ λήγουν τον Αύγουστο του 2012...



Τον Μάρτιο του 2012 θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας, αφού τότε θα κληθεί να βρει κεφάλαια ύψους 22,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Η εξόφλησή τους δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της χωρίς να λάβει τη βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγου. Στις 20 του ίδιου μήνα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται στα 14,4 δισ. ευρώ. Για ομόλογα "παγόβουνα" κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς. Προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούν στη... γραμμή πλεύσης της ελληνικής οικονομίας. Οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τους ομολογιούχους ολοκληρώνονται στις 20 Αυγούστου του 2012, καταβάλλοντας ένα επιπλέον ποσό που φθάνει τα 7,7 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2014 ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ και στην τριετία φθάνουν τα 70,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, έξι μήνες απομένουν, λοιπόν, στους ηγέτες της Ευρώπης για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους οι οποίες θα καθορίσουν την τύχη της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2012 έναντι των δανειστών της είναι μικρές και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Οι πιθανότητες να δηλώσει αδυναμία πληρωμής είναι μικρές, αφού ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το εσωτερικό της χώρας.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloοmberg, τον Δεκέμβριο του 2011 λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 7,3 δισ., εκ των οποίων τα 5,2 δισ. είναι υποχρεώσεις προς την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν λήξεις ομολόγων τα οποία όμως βρίσκονται σε ελληνικά χέρια.

Μεταφορά
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου μπορεί να μετατεθούν σε άλλη χρονική στιγμή χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Τα οκτώ «βουνά» του δημόσιου χρέους

Ο επόμενος οικονομικός σκόπελος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι οι λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Το σύνολο σχεδόν των εντόκων γραμματίων βρίσκεται στις εγχώριες τράπεζες οι οποίες αναχρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Και στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες να καταγραφεί πιστωτικό γεγονός είναι μικρές, αφού το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων αν καταβάλει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές υψηλότερο επιτόκιο με σκοπό την εξασφάλιση των κεφαλαίων που χρειάζεται. Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη στάση πληρωμών τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ στην περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων και υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου του 2011, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων και η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε νέα φάση.

Υπ. Οικονομίκων
Εκδίδει την Τρίτη ομόλογα 1,25 δισ. €

Σε έκδοση εντόκων γραμματίων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών αύριο Τρίτη με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να ζητηθεί υψηλότερο πόσο εξαιτίας των αναγκών που θέλει να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο τους επόμενους μήνες.

Στις προηγούμενες εκδόσεις υπήρχαν πάντα μη ανταγωνιστικές προσφορές αλλά με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που δινόταν στις δεσμευτικές προσφορές και τις περισσότερες φορές το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε στην άντληση των κεφαλαίων λόγω της διαφοράς του επιτοκίου.

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει εν μέρει την τακτική και να βγει πιο επιθετικά στην αυριανή έκδοση. Για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα κάνει κι άλλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η επόμενη έκδοση θα γίνει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Σεπτεμβρίου λήγει έκδοση εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ και η επόμενη λήξη είναι στις 14 Οκτωβρίου 2011.


Το Έθνος