24 Αυγ 2011

Αποφασισμένος να παραμείνει φέρεται ο Καντάφι


Νίκη ή θάνατο φέρεται να ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.
Ο Λίβυος Συνταγματάρχης, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αποχώρησή του από το αρχηγείο του...
στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, με στόχο να αποδείξει την ανένδοτη στάση του να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας υπό τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή και χρόνια.

Η δήλωση του Καντάφι έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την εισβολή των εξεγερμένων και την κατάληψη του αρχηγείου του στην Τρίπολη. 
Ωστόσο, η τύχη του ίδιου του Συνταγματάρχη παραμένει ασαφής.

Στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο οι Λίβυοι επαναστάτες δήλωσαν, πως ο τραγικός απολογισμός των προσχεδιασμένων ελέγχων των τελευταίων τριών ημερών που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στην Τρίπολη, αγγίζει τους 400 νεκρούς και τους 2000 τραυματίες.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη. Μέσα στην πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, έχουν σημειωθεί επτά ρίψεις πυραύλων Grad σε κατοικημένες περιοχές από υποστηρικτές του Καντάφι. Ξένοι ανταποκριτές κάνουν επίσης λόγο για σποραδικά πυρά και εκρήξεις.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη-από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη-εντός δύο ημερών, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.

Μάλιστα, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη Λιβύη στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ Τάνι. Στη σύνοδο θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λιβύη και την Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για πιθανή διαφυγή του - καταζητούμενου από τη Χάγη - Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζεται. Την Τετάρτη, η Νικαράγουα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον συνταγματάρχη, εφόσον το ζητήσει, αναγνωρίζοντας όμως, πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί πρακτικά.

Ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να δικαστεί στην Λιβύη, πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Μιλώντας σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε πως ο Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται ακόμα στην Λιβύη και δεν υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει.

«Ο Καντάφι είναι στην Λιβύη. Αν δεν βρίσκεται στην Τρίπολη τότε θα έχει μετακινηθεί στην κεντρική ή νότια Λιβύη» επισήμανε ο Γόγκα. «Θέλουμε να συλλάβουμε τον Καντάφι και να τον δικάσουμε στη Λιβύη πριν προσαχθεί στο ΔΠΔ» τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν οι αντικαθεστωτικοί αφήσουν στον Καντάφι δρόμο διαφυγής, ο Γόγκα απάντησε «αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διαφύγει. Ο Καντάφι δεν έχει επιλογές».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr