25 Αυγ 2011

Με τη συναίνεση της ΝΔ περνάνε από τη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα


Αλλαγές στην έκδοση αδειών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης
Με τη συναίνεση και της ΝΔ και τις επιφυλάξεις του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, όπως...

διαπιστώθηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρά τις μειώσεις των προστίμων που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχεδόν το σύνολο των κομμάτων -και αυτά που ψηφίζουν και αυτά που καταψηφίζουν- διαπιστώνει ότι τα πρόστιμα παραμένουν υψηλά για μικρά αυθαίρετα που ανήκουν σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το βαθμό που οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση.

Η απόφαση του υπουργείου να εισάγει τον «κοινωνικό συντελεστή» για τον υπολογισμό του προστίμου σε αυθαίρετα που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που έχουν χαμηλά εισοδήματα, προκάλεσε ήδη προτάσεις από ορισμένους βουλευτές να υπάρξει κοινωνικός συντελεστής και για τους πολύτεκνους.


Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζει τον κοινωνικό συντελεστή μόνο στα ΑμεΑ, θεωρείται όμως βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση από τους βουλευτές όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρκετοί ήταν επίσης οι βουλευτές που επισήμαναν ότι ο χρόνος των 20 ετών, για την αναστολή των κυρώσεων στα αυθαίρετα που είναι εκτός σχεδίου, είναι μικρός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα με τρόπο που θα σέβεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα συνδυάζει τον χωροταξικό με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων στα πρόστιμα.
Στις αιτιάσεις κάποιων βουλευτών ότι υπάρχει ακραία αντιμετώπιση με την εξαίρεση από τη ρύθμιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, παραδοσιακούς οικισμούς και αιγιαλούς, ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί "νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή.

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι το ένα από τα τρία όπλα που θα χρησιμοποιήσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το δεύτερο όπλο, όπως τόνισε, θα είναι το νομοσχέδιο που θα καθιερώνει νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να τίθεται τέλος στη διαπλοκή με τα πολεοδομικά γραφεία και το τρίτο όπλο θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Οι περισσότερες τροποποιήσεις, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο για τα αυθαίρετα, χαιρετίστηκαν από τον εισηγητή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει ο κοινωνικός συντελεστής να ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" προκαλώντας διεκδικήσεις και από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Γενναιότερες μειώσεις στα πρόστιμα ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, «προκειμένου η φτωχολογιά να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση» και συνάρτησε τη στάση του κόμματος του από το βαθμό που θα ανταποκριθεί το υπουργείο και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Την αντίθεση τους στις ρυθμίσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με την τελευταία να κάνει ειδική αναφορά στο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου που αναφέρεται στη δημιουργία ισλαμικού τεμένους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια, διότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του εκτός αστικού ιστού και όχι μέσα στην πόλη, όπως θα έπρεπε, κατά την άποψη του κόμματος της.

Κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τα αυθαίρετα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης αναφέρθηκε τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει κόκκινη γραμμή στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων. Η βούληση αυτή, όπως τόνισε ο βουλευτής, αποδεικνύεται από τις σαφείς εξαιρέσεις που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση (σ.σ.: αυθαίρετα σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, παράκτια ζώνη, παραδοσιακούς οικισμούς, αυθαίρετα στις κορυφογραμμές κλπ).

«Η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί εξ αρχής στην ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης με νομοθετικό πλαίσιο δίκαιο, που δεν θα είναι γραφειοκρατικό και θα είναι συνταγματικά στέρεο προκειμένου να μην σκοντάψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ύψος των προστίμων, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική της αύξησης των προστίμων για τις μεγάλες υπερβάσεις και της μείωσης για μικρά ακίνητα και ακίνητα που αποδεδειγμένα είναι πρώτη και κύρια κατοικία. Αν και δήλωσε σύμφωνος με την εισαγωγή του κοινωνικού συντελεστή για τον υπολογισμό του προστίμου όταν πρόκειται για ιδιοκτήτη ΑμεΑ με χαμηλό εισόδημα, ο βουλευτής προειδοποίησε τον κίνδυνο «να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου» και να υπάρξουν και άλλες κοινωνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν και για τα δικά τους αυθαίρετα κοινωνικό συντελεστή.

Για το ενδεχόμενο να μην αναφέρεται στο νόμο ότι οι κυρώσεις αναστέλλονται για διάρκεια 20 και 40 ετών για τα εκτός και εντός σχεδίου αυθαίρετα, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη οπτική ώστε να μην αποθαρρυνθούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Υπογράμμισε τέλος ότι το κόμμα του θα επιμείνει να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις ιδίως για τις προκλητικές αυθαιρεσίες.

«Επιδείνωση του περιβάλλοντος και μια ακόμη αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων», προέβλεψε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Χαρακτήρισε επίσης υψηλά τα πρόστιμα και υποστήριξε ότι με τις διατάξεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στόχος είναι η διευκόλυνση των κερδών συγκεκριμένων επιχειρηματιών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, κατά πάγια τακτική της, κάνει λάστιχο τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, ως προαπαιτούμενο για την άρση περιορισμών που στόχευαν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τη στείρα άρνηση των κομμάτων της αριστεράς, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και για τη στάση του κόμματος του ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η φτωχολογιά που έχτισε τα αυθαίρετα ζητάει τη νομιμοποίηση και εμείς την εκπροσωπούμε».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση «να χαμηλώσει τις εισπρακτικές της επιδιώξεις», χαρακτήρισε υψηλά τα πρόστιμα, ενώ επέμεινε στην θέση του ΛΑΟΣ να αποσυρθεί η διάταξη για το τζαμί.

«Παγιώνεται το καθεστώς των αυθαιρέτων και ταυτόχρονα είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα», διαπίστωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και επισήμανε τον κίνδυνο και οι πολίτες να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους και ο νόμος μετά από δύο χρόνια να καταπέσει στα δικαστήρια.

Η βουλευτής δήλωσε ότι καταψηφίζει τις διατάξεις για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και ως προς τη διάταξη για το τέμενος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι σε κάθε χώρα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες λατρείας των πολιτών και ότι μέσα στον αστικό ιστό θα πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτα τζαμιά για να ικανοποιούν τις ανάγκες.
Με τη συγκεκριμένη όμως ρύθμιση του Υπουργείου, όπως επισήμανε, η πρόβλεψη είναι να γίνει τζαμί εκτός αστικού ιστού και συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια.

Την πλειονότητα των τροποποιήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο στις διατάξεις χαιρέτισε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα για τους μικροϊδιοκτήτες. Επισήμανε επίσης ότι η αναστολή των κυρώσεων για διάρκεια 2 ετών για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, είναι μικρό χρονικό διάστημα που πρέπει να πάει στα 40 χρόνια.

    newsbeast