10 Αυγ 2011

Οι κανόνες για την «προσωρινή αποχώρηση» στο Δημόσιο


Τη δυνατότητα να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι και 5 χρόνια θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. 
Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η μείωση των ωρών εργασίας έως και 4 ώρες ημερησίως, καθώς και η διευθέτηση του χρόνου σε ημερήσια ή εβδομαδιαία...
βάση, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως και 5 χρόνια, καθώς και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα μέχρι και 4 ώρες ημερησίως για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που το επιθυμούν, περιγράφει εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ντ. Ρόβλιας.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποφασίστηκαν με προοπτική να συμβάλουν στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα και αφορούν κυρίως προσοντούχους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Η ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει εξαρχής τις αμφιβολίες της για την αποδοτικότητα των ρυθμίσεων, επικαλούμενη κυρίως την ανεργία που "τρέχει" με αυξητικούς ρυθμούς.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η άδεια άνευ αποδοχών έως και 5 χρόνια θα χορηγείται σε υπαλλήλους έπειτα από αίτησή τους. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια, προκειμένου να εκτιμηθεί από το αντίστοιχο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει σχετικά με το αίτημα.

Ο θεσμός της "προσωρινής αποχώρησης", όπως χαρακτηρίζεται η μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών, εφαρμόζεται στους υπάλληλους της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της 5ετίας, ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιστρέφει στη θέση του στο Δημόσιο.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η μείωση των ωρών εργασίας έως και 4 ώρες ημερησίως και η διευθέτηση του χρόνου σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου. Το υπηρεσιακό συμβούλιο αφού γνωμοδοτεί για τη χορήγηση της άδειας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να υλοποιηθεί με ανώτατο χρονικό όριο τα 5 χρόνια και κατόπιν ο εργαζόμενος να επιστρέψει σε καθεστώς 8ωρης ημερήσιας εργασίας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα υπαλλήλου που θέλει να εργάζεται 20 ώρες την εβδομάδα, θα μπορεί να απασχολείται για 5 ημέρες την εβδομάδα επί 4 ώρες, είτε με πλήρες ωράριο για 2 ημέρες και 4 ώρες μία άλλη ημέρα την εβδομάδα, ανάλογα με τη συμφωνία που θα πραγματοποιήσει με την υπηρεσία του.

Σε κάθε περίπτωση - όπως αναφέρει η εγκύκλιος - είτε η αίτηση προσωρινής αποχώρησης είτε η αντίστοιχη αίτηση για μείωση των ωρών εργασίας δεν αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο για τον υπάλληλο.
Γίνεται επίσης σαφές, ότι ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι για την παροχή άδειας άνευ αποδοχών με σκοπό την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύσουν ασυμβίβαστα και περιορισμοί προκειμένου "να μη γίνει το κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων". Στην εγκύκλιο προβλέπονται ασυμβίβαστα για την απασχόληση των αδειούχων δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, που ισχύουν στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

 Για παράδειγμα, ένας εφοριακός δεν θα μπορεί να απασχοληθεί σε λογιστικό γραφείο, ενώ ένας πολιτικός μηχανικός δεν θα μπορεί να εργαστεί σε εταιρεία-προμηθευτή του Δημοσίου.

ΑΔΕΔΥ
"Αφαίμαξη" υπηρεσιών από ικανά στελέχη

Για "αφαίμαξη" των δημόσιων υπηρεσιών από ικανά στελέχη κάνουν λόγο κύκλοι της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων για χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες στον βαθμό που έμπειρα και προσοντούχα στελέχη της δημόσιας διοίκησης θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό, αφού δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν για όσο χρονικό διάστημα τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Κατά μία ώρα επιμηκύνεται το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών από σήμερα στις Εφορίες, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Γ. Καπελέρης.

Οι ΔΟΥ θα δέχονται κοινό και θα εξυπηρετούν τους πολίτες από τις 8.00 μέχρι και τις 14.30 αντί τις 13.30 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μετά τη θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα από 7,5 σε 8 ημερησίως, οι εφορίες θα παραμένουν μία ώρα επιπλέον στη διάθεση των πολιτών, ενώ οι υπάλληλοι θα αποχωρούν στις 15.30.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Καπελέρη, οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές θα εξυπηρετούνται από τις Εφορίες μέχρι το τέλος του ωραρίου. Η προσέλευση των υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα γίνεται στις 7.30 π.μ.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr