10 Ιουλ 2011

Το ευρωομόλογο κερδίζει έδαφος


Του Δημήτρη Τσιόδρα
Αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε., παρά τη σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της, διαπιστώνουν στην κυβέρνηση.
Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας, οι απειλές για υποβάθμιση της Ιρλανδίας, οι φόβοι για την Ισπανία και η άνοδος των spreads για την Ιταλία, που την...
Παρασκευή έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδό της στο ευρώ, τοποθετούν το πρόβλημα της περιφέρειας της Ε.Ε. σε νέα βάση, αφού πλέον πρόκειται για φωτιά που απειλεί ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Η αύξηση της αβεβαιότητας δημιουργεί νέα δεδομένα και στην αναζήτηση λύσεων για το ελληνικό χρέος.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για τη μετακύλιση εξόφλησης των ομολόγων έχει πολύ περιορισμένη απήχηση στους ιδιώτες και είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει.
Η πρόταση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, που εκπροσωπεί περίπου 400 τράπεζες, Τσ. Νταλάρα, για τη δημιουργία ταμείου με σκοπό την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, επίσης συναντά πολλές αντιδράσεις και κρίνεται ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

«Η ιδέα του ευρωομολόγου σταθερά κερδίζει έδαφος», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος βλέπει ότι η έκδοσή του μέσω του Μηχανισμού Στήριξης δεν θα αργήσει.  
«Αργά ή γρήγορα θα πάμε προς τα εκεί και μάλλον θα πάμε γρήγορα» τονίζει ο συνομιλητής μας και η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από την πρόσφατη δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία Ο. Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι μελετάται η έκδοση ευρωομολόγου ακόμη και πριν από το τέλος του 2011.
Μια μορφή ευρωομολόγου που συζητείται, είναι η έκδοσή του από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ώστε, λόγω της υψηλής διαβάθμισης, να διατίθεται με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια μπορεί ο μηχανισμός να δανείζει τις χώρες. Αν και οι λύσεις καθυστερούν, όπως γίνεται από την αρχή της κρίσης, όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. με δηλώσεις τους τάσσονται υπέρ μιας πιο αποφασιστικής απάντησης στην κρίση χρέους, αντί για διαρκή ημίμετρα.


Το δεύτερο πεδίο όπου σημειώνεται μετακίνηση, είναι στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Ζ. Μ. Μπαρόζο με τις δηλώσεις τους για τη δυνατότητα μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, ώστε να διευκολυνθεί η διοχέτευση χρημάτων στη «στεγνή» ελληνική οικονομία, δείχνουν τη νέα προσέγγιση στις Βρυξέλλες.
Επίσης συζητιούνται τρόποι για τη χρηματοδότηση ελληνικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ενισχύεται και η συζήτηση για ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα».
Επειδή στις Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε τομείς όπου υπάρχει ανάγκη, η task force τεχνοκρατών που δημιουργείται υπό τον Ο. Ρεν θα ελέγχει κάθε βήμα και θα συμμετέχει στους σχεδιασμούς και για τις αλλαγές στην κρατική μηχανή.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας για τη χώρα μας. Η Ε.Ε. επιμένει στη μείωση του ελλείμματος με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Απλώς στο Βερολίνο και το Παρίσι δείχνουν να αντιλαμβάνονται, ότι το πρόγραμμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μόνο αν συνοδεύεται από κινήσεις με τις οποίες θα διοχετεύεται χρήμα στην οικονομία.

Η κυβέρνηση θα δώσει δύσκολες εξετάσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες σε δύο τομείς:

1. Στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, από τις οποίες έχει στόχο να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,7 δισ. ευρώ ώς το τέλος Σεπτεμβρίου και ώς το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα προβλέπει ότι το ποσό θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η προετοιμασία έχει καθυστερήσει και ήδη εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο στόχος είναι εφικτός ή αν, μπροστά στην ανάγκη, θα πουληθούν εταιρείες σε τιμές πολύ κατώτερες και από τις ήδη χαμηλές σημερινές.

2. Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ολες οι διακηρύξεις μέχρι σήμερα έχουν μείνει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι φοροεπιδρομές στους μισθωτούς. Ο Β. Βενιζέλος ποντάρει πολλά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει εντός του θέρους και θα φέρει στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου.

ΠΗΓΗ: enet.gr