28 Ιουν 2011

Αναβιώνει η περαίωση


Στη λύση της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίοι εξαιρέθηκαν πέρυσι καταλήγει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τα έσοδα που "χάνονται".. 
από τις επιστροφές φόρου λόγω των αποδείξεων.
Μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου να διατηρηθεί εφέτος ως έχει το καθεστώς των αποδείξεων και να μην χρειαστεί να γίνει νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και να ζητά το υπουργείο πίσω χρήματα, η τρόικα ζήτησε να καλυφθούν από άλλες πηγές - με άλλα μέτρα - τα 612 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει στο μεσοπρόθεσμο να πάρουν πίσω από τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η λύση που συμφωνήθηκε είναι:

1. Να αναβιώσει η περαίωση για όλους όσοι δεν την αποδέχθηκαν και δεν προσήλθαν στις εφορίες και ε΄ροθεσμο,

2. Να ισχύσει και για όλους όσοι όσοι είχαν εξαιρεθεί επειδή έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Από τη ρύθμιση αυτή που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ ενώ ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στην περαίωση πέρυσι είχαν υπαχθεί περισσότεροι από 500.000 επιτηδευματίες οι οποίοι κατέβαλαν 800 εκατ. ευρώ για να κλέισουν τα βιβλία τους ενώ συνολικά το ποσό που έχει βεβαιωθεί ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα εισπραχθεί εφέτος

Ως έχουν οι αποδείξεις


Ηδη από τον εκτελεστικό νόμο, το τελικό σχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθές στη Βουλή, απαλείφθηκε η διάταξη για την επιστροφή της έκπτωσης φόρου άνω των 300 ευρώ από αποδείξεις.

Το σύστημα παραμένει εφέτος ως έχει ενώ από το 2012 αλλάζει και πλέον μέσω των αποδείξεων θα δικαιολογείται μόνο το αφορολόγητο όριο το οποίο μάλιστα περιορίστηκε στα 8.000 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση του εκξτελεστικού νόμου ενδέχεται να υπάρξουν οριακές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που ακόμη δεν έχουν προσδιορισθεί.