28 Μαΐ 2011

Συνέλαβαν τον Μλάντιτς!


Ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων στη διάρκεια του πολέµου της Βοσνίας (1992-1995) Ράτκο Μλάντιτς, ένας από τους πλέον καταζητούµενους στον κόσµο, συνελήφθη χθες στη Σερβία. 
Ο Μλάντιτς που κρυβόταν επί χρόνια κατηγορείται από το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο του ΟΗΕ για... γενοκτονία, εγκλήµατα πολέµου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας. Η σύλληψή του αίρει ένα «µεγάλο εµπόδιο» στον δρόµο της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο αρµόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις Στέφαν Φίλε.

Ο 69χρονος Μλάντιτς, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο της Χάγης, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης που είχαν εξαπολύσει οι Σερβοβόσνιοι, ενορχήστρωσε τη σφαγή περίπου 8.000 ανδρών και παιδιών στη Σρεµπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995, αλλά και την πολιορκία του Σαράγιεβου, η οποία διήρκεσε 43 µήνες, από το 1992 έως το 1995 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Ο στρατηγός των Σερβοβοσνίων εντοπίσθηκε στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στα σύνορα µε τη Ρουµανία και 100 χιλιόµετρα από το Βελιγράδι, στη φάρµα ενός ξαδέλφου του, χρησιµοποιώντας το ψευδώνυµο Μίλοραντ Κόµαντιτς.
∆εν προέβαλε αντίσταση όταν του πέρασαν τις χειροπέδες, ούτε χρησιµοποίησε τα δύο πιστόλια που υπήρχαν στο σπίτι. ∆εν είχε αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, δεν ήταν µεταµφιεσµένος αλλά διέθετε πλαστά χαρτιά και έδειχνε πολύ καταπονηµένος, αδύνατος και γερασµένος ενώ το ένα του χέρι είναι παράλυτο και έχει χάσει τελείως τα µαλλιά του.  
«∆εν έµοιαζε καθόλουµε τον αγέρωχο στρατηγό που γνωρίζαµε», είπε ένας από τους αξιωµατικούς της αστυνοµίας που τον συνέλαβαν. Σηµείωσε ότι ήταν πολύ χλωµός, γεγονός που δείχνει ότι δεν έβγαινε από το σπίτι και ίσως γι’ αυτό δεν τον είχε δει κάποιος κάτοικος του χωριού.
Προκειµένου να βεβαιωθούν ότι ο άνθρωπος που συνέλαβαν ήταν ο καταζητούµενος στρατηγός, οι Αρχές προχώρησαν σε εξέταση DNA του, που βγήκε θετική.

O Μλάντιτς αναµένεται να µεταφερθεί στη Χάγη, όταν ολοκληρωθούν όλες οι νοµικές διαδικασίες στη Σερβία (υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει περίπου σε δέκα ηµέρες). Χθες οδηγήθηκε αµέσως στο Βελιγράδι, στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήµατα πολέµου, κάτω από δρακόντεια µέτρα ασφαλείας.
Ο δικηγόρος του Μίλος Σάλγιτς πάντως δήλωσε, ότι ο πελάτης του δεν αναγνωρίζει την εξουσία του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης.