26 Μαΐ 2011

Μειώνουν το αφορολόγητο, αυξάνουν τους φόρους


Επιβάλλεται ενιαίος φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, προχωρεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου για ορισμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ διερευνάται, να εκχωρηθούν ως εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από ακίνητα του Δημοσίου, που...
μπορεί να προέλθουν ακόμα και από νησιά.

Η εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ξεκίνησε στην οδό Νίκης, όπου η τρόικα έπιασε δουλειά σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο - και στο πλαίσιο του διαλόγου με τα κόμματα - θα διαμορφώσει τα τελικά μέτρα ύψους 28,4 δισ. ευρώ και το πλήρες πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το πακέτο των μέτρων, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι υπό διαμόρφωση και τα νέα μέτρα που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι:

1. Η επιβολή ενιαίου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ληφθεί και αναζητείται το ποσό στο οποίο θα «κλειδώσει» ο ενιαίος φόρος.


2. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για ορισμένες ομάδες φορολογουμένων. «Κοιτάμε διάφορες λύσεις που έχουν να κάνουν με κάποιες μειώσεις αφορολογήτου ή κάποια φορολόγηση μέρους του αφορολογήτου, εξαιρώντας κάποιες ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον «Σκάι».

3. Μελλοντικά έσοδα από ακίνητα, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται να είναι και νησιά, εξετάζεται να δοθούν ως εγγύηση για καλύτερους όρους δανεισμού. «Μια ιστορία εγγυήσεων με την έννοια του "δώσε μου το ακίνητό σου για εγγύηση" ή με τη χυδαία της μορφή, "δώσε μου ένα νησί για εγγύηση", προφανώς αυτό δεν το συζητάει κανείς. Το να χρησιμοποιείς, για παράδειγμα, τα μελλοντικά έσοδα από ένα περιουσιακό σου στοιχείο, ως εγγύηση, για καλύτερους όρους δανεισμού, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το δούμε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

4. Δεν αποκλείουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, εφόσον αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων.


5. Η μείωση γύρω στο 50% των 2 δισ. ευρώ λειτουργικού κόστους των 1.500 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμα και με απολύσεις.

6. Τέλος 0,1% σε ορισμένες τραπεζικές συναλλαγές. Μέτρο στο οποίο αντιτίθεται η τρόικα.

 Της Ελένης Κωσταρέλου
ΠΗΓΗ: enet.gr